Annons
Nyheter

Hakkorsprylar säljs på svenska Amazon

Kepsar, munskydd och ringar med hakkors saluförs på e-handelsföretaget Amazons svenska sajt. Produkterna marknadsförs som "nordisk symbol".
Samhälle • Publicerad 16 maj 2021
Amazon finns sedan i höstas med en svensk sida. Arkivbild.
Amazon finns sedan i höstas med en svensk sida. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Saken uppmärksammades på lördagskvällen i ett forum på webbplatsen Sweclockers. Den omskrivna kepsen lades ut på säljsajten i mitten av april, rapporterar tidningen VLT.

Att bära plagg med nazistsymboler kan enligt en dom i Högsta domstolen utgöra hets mot folkgrupp, enligt den juridiska sajten Lawline som också påpekar:

Annons

"Huruvida försäljning av objekt med hakkors på är att bedöma som hets mot folkgrupp är en fråga som inte har något entydigt svar.

Amazons kundtjänst säger till VLT att företaget ser allvarligt på detta och att de "ska göra allt för att rätta till detta så snabbt som möjligt".

När TT på söndagseftermiddagen var i kontakt med pr-konsulten Elias Westring som arbetar för Amazon i Sverige, låg produkterna kvar på sajten.

– De jobbar för att få bort det där så snart som möjligt, sade han.

Frågor som hur det kommer sig att hakkorsprodukterna kunnat läggas ut, varför Amazon inte har rutiner som förhindrar sådant, varför de ännu inte tagits bort och vad företaget gör för att detta inte ska upprepas, hänvisade Elias Westring till ett mejlkonto inom Amazon.

Tidigt på kvällen hade inga svar kommit därifrån. Och hakkorsannonserna fanns fortfarande på Amazons sajt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons