Annons

Kina avskedar Hongkongchef

Hongkong • Publicerad 4 januari 2020
Hongkongbor deltog i den årliga demokratimarschen på nyårsdagen.
Hongkongbor deltog i den årliga demokratimarschen på nyårsdagen.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Kina har avskedat chefen för landets sambandskontor i Hongkong, Wang Zhimin, den högst uppsatta politiska kinesiska representanten i Hongkong,

"Wang Zhimin har avskedats från sin post som chef över sambandskontoret för Hongkongfrågor och har ersatts av Luo Huining", rapporterar statliga kinesiska CCTV.

Annons

62-årige Wang Zhimin har varit chef för kontoret sedan 2017.

Kommunikationerna mellan huvudstaden Peking och Hongkong sköts vanligtvis genom kontoret, som har fått kritik från Kina för att ha missbedömt omfattningen av krisen i Hongkong de senaste månaderna.

Demonstrationerna i Hongkong har pågått i över ett halvår och utlöstes sedan Hongkongs ledande politiker, med den Pekingvänliga chefsministern Carrie Lam i spetsen, föreslagit en lag om att personer som misstänks för brott ska kunna utlämnas från Hongkong till Fastlandskina.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons