Annons

Kina öppnar upp för utländska banker

Utländska banker kommer framöver att kunna öppna helägda filialer i Kina, meddelar finansmyndigheten CBIRC. Beskedet tolkas som en goodwillgest gentemot USA som länge krävt att landet ska liberalisera sin banksektor.
Ekonomi • Publicerad 4 januari 2020
Kina utlovar liberaliseringar av landets finanssektor – och tillmötesgår därmed ett krav från USA. Arkivbild.
Kina utlovar liberaliseringar av landets finanssektor – och tillmötesgår därmed ett krav från USA. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

Hittills har utländska banker som velat bedriva verksamhet i Kina varit tvungna att ha en inhemsk partner. De har inte heller fått kontrollera mer än 49 procent av tillgångarna i det gemensamma bolaget.

Men från och med nu är det fritt fram att öppna helägda filialer, meddelar Kinas finansmyndighet CBIRC.

Annons

Därmed går landet USA till mötes. Liberaliseringar i den kinesiska finanssektorn har varit ett av USA:s krav i det pågående handelskriget mellan världens två största ekonomier, och Kinas besked ökar förhoppningarna om att länderna under januari kommer att underteckna ett preliminärt handelsavtal.

Under året kommer flera andra restriktioner kring finanssektorn att slopas, vilket bland annat kommer att underlätta för utländska fondförvaltare.

Handelskriget mellan Kina och USA har pågått sedan våren 2018, men i december 2019 meddelade parterna att de gjort framsteg i förhandlingarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons