Annons
Nyheter

Kina vill begränsa smittan under nyårsresorna

En av årets största reshelger närmar sig i Kina, samtidigt som coronaviruset sprider sig i snabb takt sedan landet plötsligt lättade på sin strikta nollcovidpolitik i december.
Nu uppmanas befolkningen att hålla igen på resandet.
Kina • Publicerad 6 januari 2023
En kvinna med andningsskydd går förbi tomma kistor vid ett bårhus i Peking.Foto: Andy Wong/AP/TT

Kineserna bör undvika folksamlingar och uppmanas att minska på resandet under nyårshelgen. Framför allt är det viktigt att vara försiktig i umgänge med äldre, gravida, små barn och de som är särskilt sårbara av andra orsaker, meddelar Kinas transportdepartement.

Detta gäller främst under nyårsveckan då över två miljarder resor väntas genomföras, enligt vice transportminister Xu Chengguang. Viljan att träffa familjen och att turista har "ackumulerats de senaste tre åren under pandemin", säger han.

Annons

– Vi uppmuntrar människor att göra reseplaner baserade på sina egna och familjemedlemmarnas situation.

Lokala uppmaningar

I kollektivtrafiken uppmanas resenärerna att bära munskydd, hålla koll på sin hälsa och vara noga med hygienen.

Men hittills har invånarna inte uppmanats att stanna hemma, även om vissa lokala styren har uppmanat migrantarbetare att inte resa hem under nyårshelgen.

Landet slutade plötsligt med nedstängningar, särskild karantän i myndigheternas förvar och masstestningar i december, och i söndags kom beskedet om ett slut på obligatorisk karantän för människor som kommer resande från utlandet.

Dåligt utbyggd vård

Hittills verkar smittspridningen ha varit störst i tätbefolkade städer, vilket har ansträngt vården. Nu oroar sig myndigheterna att smittan även ska sprida sig till mindre orter och områden där vården inte är lika utbyggd.

Flera länder i omvärlden har vidtagit åtgärder för resenärer från Kina. I onsdags uppmanade EU medlemsländerna att införa krav på negativa covidtestresultat för resenärer från Kina, vilket dock inte alla har gjort hittills.

På fredagskvällen sällade sig dock Nederländerna och Portugal till de länder som kräver negativa covidtestresultat. I synnerhet det nederländska beslutet ses som viktigt, då Schiphol utanför Amsterdam är en av Europas största flygplatser.

USA kräver bevis på negativa testresultat på resenärer från Kina och Världshälsoorganisationen har uttryckt farhågor om bristen på heltäckande statistik från Kina.

Kina har fördömt de utländska kraven på covidtester och har hotat med motåtgärder mot de länder som infört dem.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons