Annons
Nyheter

Kinas ekonomi tog fart i augusti

Ekonomi • Publicerad 15 september 2023
Konsumenterna har ökat sina utgifter samtidigt som industriproduktionen har ökat takten mer än väntat i Kina. Arkivbild.
Konsumenterna har ökat sina utgifter samtidigt som industriproduktionen har ökat takten mer än väntat i Kina. Arkivbild.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Kinas industriproduktion samt försäljningen i landets detaljhandel ökade mer än väntat i augusti, enligt statistik från den nationella statistikbyrån.

Detaljhandeln i augusti ökade 4,6 procent jämfört med samma månad i fjol. Enligt en enkät från Bloomberg låg förväntningarna på tre procent. I juli var samma siffra 2,5 procent.

Annons

Det är framförallt semesterresor och stimulansåtgärder som ökat konsumenternas utgifter. Även arbetslösheten i storstäderna har minskat något jämfört med i fjol.

Industriproduktionen klättrade samtidigt 4,5 procent i augusti jämfört med samma period i fjol, även det över förväntningarna.

Men det finns också tvivel på hur restaurangbesök och sommarresor ska kunna trampa i gång världens näst största ekonomi utan fortsatta stimulanser. Svag inhemsk konsumtion, en ansträngd fastighetssektor och en sviktande efterfrågan från utlandet på kinesiska varor från utlandet har alla försvårat landets återhämtning efter coronapandemin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons