Annons
Nyheter

Kinesisk miljardär gripen i USA

Affärsmagnaten Guo Wengui har gripits i New York, misstänkt för bedrägerier i mångmiljardklassen.
USA • Publicerad 15 mars 2023
En bild på Guo Wenguis twitterkonto från 2017. Arkivbild.
En bild på Guo Wenguis twitterkonto från 2017. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

Guo Wengui har i flera år varit en av de mest eftersökta personerna i Kina och har levt i USA sedan 2014. När han i veckan greps och senare häktades var det för bedrägerier på en miljard dollar i USA, motsvarande över tio miljarder kronor.

Han har enligt åklagaren Damian Williams "fyllt sina fickor med pengarna han stal". Guo har dessutom köpt ett hus på över 4 600 kvadratmeter, en Ferrari för 35 miljoner kronor och en lyxjakt för tio gånger det priset.

Annons

Sammanlagt åtalas han på elva punkter för att ha varit hjärnan bakom planen där hundratusentals följare på sociala medier lurades att köpa aktier i hans företag, finansiera ett låneprogram och gå med i en privat klubb där medlemmarna skulle få ta del av överdådig lyx.

54-årige Guo ansågs tillhöra de absolut rikaste personerna i Kina innan han lämnade landet för nio år sedan, närmast på flykt undan antikorruptionsutredningar. Myndigheterna där har anklagat honom för bland annat våldtäkt, kidnappning och mutförsök.

I USA har han knutit nära band med flera personer i förre president Donald Trumps närhet, inte minst den omdebatterade chefsstrategen Steve Bannon. Det var på Guos lyxjakt som Bannon greps 2020, misstänkt för bedrägerier, brott han i preventivt syfte benådades för av Trump 2021.

En stor del av Guos tillgångar har beslagtagits, förutom hus och bilar även 623 miljoner dollar från 21 olika bankkonton. Även Guos medhjälpare och finansiär Kin Ming Je åtalas. Han har dock inte häktats.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons