Annons
Nyheter

Kinesiskt köp av hamn i Hamburg granskas

Tyskland ska granska ett kinesiskt bolags delägarskap i en av Hamburgs viktiga hamnar.
Tyskland • Publicerad 12 april 2023
Containerhamnen Tollerort i Hamburg. Arkivbild.Foto: Christian Charisius/dpa via AP/TT

Det kinesiska rederiet Cosco tilläts i fjol att köpa en andel på 24,9-procent av hamnterminalen Tollerort. Investeringen, som var mycket kontroversiell i Tyskland, fick regeringens godkännande först efter flera månader. Frågan var extra känslig då den socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz tidigare varit borgmästare i Hamburg.

Men en talesperson för ekonomidepartementet meddelade på onsdagen att investeringen ska granskas:

Annons

– Förutsättningarna har förändrats. Därför vill vi utvärdera vilken påverkan detta har på läget, sade talespersonen på en presskonferens.

Anledningen är att den federala myndigheten för it-säkerhet, BSI, har säkerhetsklassat hamnen sedan årsskiftet.

Cosco sökte inledningsvis att få 35 procents ägande av hamnen, men fick nöja sig med mindre efter en kompromiss.

Tysk kritik rör bland annat kinesiska brott mot mänskliga rättigheter och Pekings fortsatt nära kontakter med Moskva trots angreppskriget i Ukraina.

Både De gröna och liberala FDP, som också sitter i koalitionsregeringen, har varit mycket kritiska till Socialdemokraternas vilja att släppa in kinesiska investerare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons