Annons
Nyheter

Klart för breddad farled till Strömstad

Sjöfartsverket har fått grönt ljus för att bredda farleden in till Strömstad genom att spränga och muddra i sundet. Syftet är att öka tillgängligheten och säkerheten, inte minst för färjor i Norgetrafik.
Sjöfart • Publicerad 6 juli 2021
På grund av pandemin har färjetrafiken mellan Strömstad och Sandefjord i Norge legat nere i ett års tid. Nu planerar rederierna som kör linjen att öppna trafiken igen. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Genom sprängning i sundet mellan öarna Holmen Grå och Flatskär ska bredden ökas från 125 meter till cirka 200 meter i passagen in till Strömstad.

Grundet, som i dag har ett djup på 3,5 meter, muddras till minst 10,1 meter.

Annons

Det var sommaren 2019 som farleden började trafikeras av ett större och miljövänligare fartyg på sträckan Strömstad och Sandefjord i Norge. Men på grund av bredden i sundet kunde den smala passagen leda till förseningar och inställda turer.

För drygt ett år sedan lämnade Sjöfartsverket in ansökan till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg och nu har alltså dom fallit.

"Det känns väldigt bra att domslutet har kommit. Faktum är att 1,6 miljoner passagerare årligen åker färja mellan Strömstad och Sandefjord. Cirka 160 000 ton gods fraktas också av de två rederierna som kör på linjen", säger Bertil Skoog, Sjöfartsverkets projektledare, i en kommentar till domslutet.

Sammanlagt rör det sig om 8 000 kubikmeter berg som ska sprängas och muddras. Troligtvis utförs arbetet nästa år.

Två nya kantfyrar är uppförda sedan tidigare och nu har domstolen gett klartecken till ytterligare två fyrar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons