Annons

Klartecken för EU-sugna på Balkan

Det gick inte 2018 och inte 2019. Men av allt att döma blir 2020 året då Albanien och Nordmakedonien får inleda formella förhandlingar om medlemskap i EU.
EU • Publicerad 24 mars 2020
Nordmakedoniens förre premiärminister Zoran Zaev på ett valmöte i februari. Arkivbild.
Nordmakedoniens förre premiärminister Zoran Zaev på ett valmöte i februari. Arkivbild.Foto: Boris Grdanoski/AP/TT

Frågan om förhandlingsstart var huvudpunkt när EU-ländernas EU-ministrar höll en videokonferens på tisdagen.

– Med stor glädje kan jag informera er om att vi har nått en politisk uppgörelse om att inleda inträdessamtal med Albanien och Nordmakedonien. Vi väntar oss också att den här uppgörelsen kommer att stöttas av Europeiska rådet (EU-ländernas stats- och regeringschefer) senare den här veckan, säger Andreja Metelko-Zgombic, statssekreterare för EU-frågor hos vårens ordförandeland Kroatien, på en presskonferens efter mötet.

Tvekan i Paris

Annons

EU-kommissionen har redan i flera år uppmanat övriga EU-länder att säga ja till en förhandlingsstart för de två länderna. Framför allt Frankrike har dock varit starkt tveksamt till ytterligare utvidgningssamtal och tryckt på för att först få igenom förändringar i förhandlingsprocessen.

Fast nu räknar EU-minister Hans Dahlgren (S) med att saken är biff.

– Nu har ju alla sagt ja. Det här tror jag det finns enighet kring, säger Dahlgren till TT efter mötet.

Kan dröja länge

När förhandlingarna kan inledas är samtidigt oklart. För Albanien ställer EU-länderna en rad ytterligare villkor som först måste uppfyllas, vilket gör att de två länderna sannolikt inte kommer att följa exakt samma tidtabell.

– De här kraven kommer inte att kunna genomföras över en natt. Jag uppfattar det nog som att det kommer att ske i olika tempo, säger Dahlgren.

Oavsett om och när förhandlingarna kan inledas lär det samtidigt dröja många år innan Albanien och Nordmakedonien verkligen kan bli medlemmar i EU. Grannländerna Montenegro och Serbien har exempelvis förhandlat formellt med EU sedan 2012 respektive 2014, men väntas ändå inte kunna bli medlemmar förrän tidigast år 2025.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons