Annons
Nyheter

Klubbat: Paris elsparkcyklar borta 1 september

Paris 15 000 elsparkcyklar är snart ett minne blott.
Den 1 september är det tack och ajöss till fordonet, meddelar borgmästare Anne Hidalgo.
Frankrike • Publicerad 3 april 2023
Turister på en elsparkcykel i Frankrikes huvudstad Paris den 31 mars.
Turister på en elsparkcykel i Frankrikes huvudstad Paris den 31 mars.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Snart är det slut på turister som kryssar fram längs Paris gator på elsparkcyklar. Efter gårdagens folkomröstning, där Parisborna med en överväldigande majoritet röstade för ett förbud, hyllar huvudstadens borgmästare omröstningen som en succé med ett "väldigt tydligt" resultat.

– Från den 1 september kommer det inte längre att finnas några elsparkcyklar till uthyrning i Paris, säger hon.

Annons

Uthyrningsföretagen kritiserar det låga valdeltagandet: bara 7,4 procent av de registrerade väljarna i huvudstaden tog sig till valurnorna under söndagen. Av de drygt 103 000 som röstade valde 89 procent att stötta ett förbud.

"Vi beklagar att Parisborna förlorar ett gemensamt och grönt transportalternativ. Det är ett steg bakåt för hållbara transporter i Paris inför 2024 års olympiska spel", säger företagen Lime, Dott och Tier i ett gemensamt uttalande efter omröstningen.

Frankrikes huvudstad var en av de första storstäderna som införde omfattande uthyrning av sparkcyklarna 2018. Fordonen blev snabbt populära och nästan lika snabbt kritiserade, inte minst då de varit inblandade i hundratals trafikolyckor.

Fler franska städer väntas nu ta upp frågan om uthyrningsförbud av elsparkcyklar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons