Knark fortfarande ett problem i bankvärlden
– Där det finns mer extrema personlighetstyper finns det en öppning för de här explosiva, centralstimulerande drogerna, säger Sarah Linderoth, vd på Ljung & Sjöberg, ett företag som hjälper arbetsplatser att identifiera, förebygga och hantera alkohol- och drogproblematik.
I veckan avslöjades att narkotikahundar hittat drogrester på nätmäklaren Avanzas kontor. Alla anställda ska nu drogtestas.
Företaget Ljung & Sjöberg anlitas av de flesta svenska banker och har god inblick i hur det ser ut med droger i finansvärlden.
– Det är naivt att säga att det är ett Avanza-problem, utan det förekommer i alla branscher. Det som händer dem i dag är inget unikt. Skillnaden är om man har en plan för det eller inte, säger Sarah Linderoth.
Ingen bromskloss
Hon förklarar att medan alkohol är centrerat till kvällar, helger och festligheter, har droger ett vidare användningsområde.
– Det används som prestationshöjande, stressdämpande, för att kunna sova, för att komma upp på morgonen, för att maxa träningen och för att klara vardagslogistiken. Vi ska prestera på jobbet och samtidigt se bra ut.
Narkotika blir på så sätt aktuellt dygnet runt.
– Normerna sätter gränser för alkoholen. Jag känner att det är dåligt att dricka klockan 14 en tisdag. Men droger har inte den bromsklossen i tid eller rum, säger Sarah Linderoth.
TT: Hur är kulturen kring droger i just finansbranschen?
– Det är väldigt svårt att säga att det är kopplat till en viss bransch. Men det finns mycket högpresterande branscher där droger förekommer som en del av "work hard, play hard". Det finns ju också en historik från yuppie-eran.
Avanza: Nolltolerans
Enligt Avanzas vd Rikard Josefson har banken en "väldigt bra kultur" och många av de 600 anställda är ledsna över knarkfynden. Men även han knyter an till branschens historia.
– Det är nolltolerans men vi är medvetna om att finansbranschen inte är underrepresenterad när det kommer till drogberoende, sade han till Aftonbladet i onsdags.
Sarah Linderoth påpekar att drogproblem på arbetsplatsen förutom följderna för individen också bland annat kostar arbetsgivarna årliga mångmiljonbelopp i produktionsbortfall, sjukfrånvaro, varumärkesskada och tappade kunder.
– Droger i arbetslivet är en realitet. Som arbetsgivare har man att falla offer för de här konsekvenserna eller ta tag i taktpinnen, säger hon.
Fakta: Droger på arbetsplatser i Sverige
De positiva drogtesterna på arbetsplatser har ökat 150 procent de senaste tio åren.
Missbruket är mer varierat än tidigare – läkemedel ökar mest. En miljon svenskar tar vanebildande substanser som det smärtstillande tramadol eller lugnande bensodiazepiner.
Nätet har gjort det enklare att få tag på droger.
Medan alkohol har sin kulturella plats på kvällar, helger och till fest nyttjas droger i fler sammanhang.
Källa: Ljung & Sjöberg