Annons
Nyheter

Knarkbossens son utlämnad till USA

Ovidio Guzmán, son till den fängslade mexikanske knarkbossen "El Chapo", har utlämnats av Mexiko till USA på fredagen.
USA • Publicerad 16 september 2023
En militärkonvoj patrullerar Culiacáns gator i januari efter det våldsamma gripandet av Ovidio Guzmán. Minst 29 personer dödades, varav tio mexikanska soldater, under operationen. Arkivbild.
En militärkonvoj patrullerar Culiacáns gator i januari efter det våldsamma gripandet av Ovidio Guzmán. Minst 29 personer dödades, varav tio mexikanska soldater, under operationen. Arkivbild.Foto: Martin Urista/AP/TT

"Denna åtgärd är det senaste steget i justitiedepartementets försök att attackera alla aspekter av kartellens verksamhet," säger USA:s justitieminister Merrick Garland i ett uttalande.

Ovidio Guzmán, känd som "Musen", tros leda en fraktion av Sinaloakartellen under faderns frånvaro. Minst 29 personer dödades, varav tio soldater ur de mexikanska säkerhetsstyrkorna, i samband med Guzmáns gripande i januari i Culiacán i delstaten Sinaloa.

Annons

I april väckte åklagare i USA åtal mot Guzmán och hans bröder, gemensamt kända som "Chapitos".

Åtalet beskriver i detalj hur bröderna, efter att deras far Joaquín Guzmán dömts till livstid i fängelse i USA, styrde kartellens verksamhet alltmer mot att smuggla och sälja syntetiska droger som metamfetamin och fentanyl.

I ett uttalande lovordar Vita huset utlämningen av Ovidio Guzmán som en del av det "pågående samarbetet" med Mexiko.

"Vi tackar våra mexikanska kollegor för deras samverkan i arbetet för att skydda våra folk från våldsbejakande brottslingar", säger säkerhetsrådgivaren Liz Sherwood-Randall i uttalandet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons