GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Knivdödade partner, hävdar nödvärn och frias

Kvinnan knivhögg sin partner i bröstet. Hon åtalades för mord, men frias av Varbergs tingsrätt som anser att hon handlat i nödvärn.
Brott • Publicerad 23 juli 2021
Varbergs tingsrätt friar en kvinjna som knivhögg sin partner. Arkivbild
Varbergs tingsrätt friar en kvinjna som knivhögg sin partner. Arkivbild
Foto: Björn Larsson Rosvall

Den 45-åriga kvinnan och den 65-årige mannen i Åsa i Halland hade en stormig och turbulent relation. Ett gräl under en januarikväll 2021 slutade med att kvinnan högg mannen i sidan av bröstkorgen två gånger med en kniv.

– Det var inte meningen att det blev som det blev. Jag blev förvånad själv, säger hon i förhören enligt Hallands Nyheter.

När den första polispatrullen kom till bostaden hittade de mannen död i köket. Och i ett intilliggande rum satt kvinnan, till synes passiv, och surfade på nätet.

Det tog många förhör innan kvinnan berättade sin version av vad som hänt under kvällen. Enligt P4 Halland lider kvinnan inte av någon allvarlig psykisk störning men hon har ett begåvningshandikapp.

Åklagaren yrkade på att hon skulle dömas för mord och få 16 år i fängelse. Kvinnans försvarare hävdade att mannen hade uppträtt aggressivt mot henne och att hon bara försvarat sig, varför gärningen ska ses som nödvärn.

Varbergs tingsrätt går på försvarets linje och kvinnan frias från mordåtalet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.