Annons
Nyheter

Knivskar sju– döms till livstids fängelse

Livstids fängelse och utvisning blev domen för 22-åringen som knivhögg sju personer i Vetlanda. Tre av dem fick allvarliga skador.
Brott • Publicerad 14 juli 2021
Under rättsförhandlingarna i Eksjö tingsrätt uppgav 22-åringen (th) att en man "ofredat honom" och att han blev arg.
Under rättsförhandlingarna i Eksjö tingsrätt uppgav 22-åringen (th) att en man "ofredat honom" och att han blev arg.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
Webbkarta som pekar ut brottsplatserna
Webbkarta som pekar ut brottsplatsernaFoto: Johan Hallnäs

Knivattacken den 3 mars varade knappt 18 minuter, men på den korta tiden hann 22-åringen knivhugga sju män, varav tre fick livshotande skador.

Brotten bedöms vara försök till mord och påföljden blir livstids fängelse och utvisning.

Annons

Gällande påföljden om livstids fängelse konstaterar en enig tingsrätt att vart och ett av de sju mordförsöken som mannen har gjort sig skyldig till har ett mycket högt straffvärde, vilket sammantaget gör att mannen ska dömas till lagens strängaste straff.

Eksjö tingsrätt skriver i pressmeddelande att:

"Efter att ha prövat bevisningen har tingsrätten kommit fram till att det är bevisat att den åtalade mannen har angripit målsägandena med kniv och orsakat de skador som åklagaren har påstått".

Konkret dödsfara

Det har funnits en konkret fara för att offren skulle dö, anser rätten.

22-åringen anses ha agerat med likgiltighetsuppsåt.

"Mannen berättade vid huvudförhandlingen om tre av angreppen, men mindes inte övriga angrepp. Han sa också att han inte ifrågasatte det som målsägandena berättade om händelseförloppet, utan att han accepterade det", skriver rätten.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, i vilket man kom fram till att han inte led av en allvarlig psykisk störning.

"Tingsrätten konstaterar att det inte finns skäl att göra någon annan bedömning av mannens psykiska tillstånd än den som har gjorts i det rättspsykiatriska utlåtandet. Det innebär att han inte ska särbehandlas i påföljdshänseende".

Ska betala skadestånd

22-åringen ska betala 125 000 kronor i skadestånd till var och en av de attackerade målsägarna för kränkning. Han ska betala ytterligare i skadestånd för sveda och värk.

Ett eventuellt överklagande av domen måste göras senast 4 augusti.

Fakta: Detta har hänt

3 mars, klockan 14.54: Polisen får flera samtal från Vetlanda. Inringarna larmar om att flera personer är angripna av en person med en kniv.

15.12: 18 minuter senare griper polisen den misstänkte gärningsmannen, som skottskadas i samband med gripandet.

16.31: Polisen meddelar att de har kontakt med sju personer, som på olika sätt är drabbade av händelsen.

18.47: Polisen uppger att det finns detaljer som gör att man utreder ett eventuellt terrormotiv.

22.22: Region Jönköping län meddelar att åtta personer, inklusive gärningsmannen, är intagna för vård. Tre personer har livshotande skador. Två är allvarligt skadade, två måttligt skadade och en person lindrigt skadad.

4 mars: Den misstänkte mannen anhålls av åklagare. Han är misstänkt för sju fall av försök till mord.

Polisen uppger att den misstänkte är 22 år, bosatt i Vetlanda kommun och har afghanskt medborgarskap. De sju offren är alla män mellan 35 och 75 år. Det finns enligt polisen inget som tyder på att de har någon koppling till den misstänkte.

5 mars: 22-åringen häktas vid Eksjö tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för sju mordförsök. Han nekar till brott.

Åklagaren informerar om att ärendet inte längre utreds som misstänkt terrorbrott, men att man fortsätter utreda eventuella terrormotiv i samband med dådet.

1 april: En liten rättspsykiatrisk undersökning visar att 22-åringen kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk vid knivdådet.

14 maj: 22-åringen åtalas vid Eksjö tingsrätt för sju fall av försök till mord.

21 maj–2 juni: Rättegången hålls i säkerhetssalen vid Jönköpings tingsrätt.

14 juli: Dom meddelas

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons