Annons
Nyheter

Kö, snö och regn väntar i påsktrafiken

Det kommer inte bara råda sol och vårväder under påskhelgen. Både snö och regn väntas, samtidigt som fler reser till nära och kära.
Rådet från Trafikverket är att planera för köer och ett ostabilt väder innan du ger dig iväg.
Trafik • Publicerad 6 april 2023
Trafikintensiva vägar i påsk.
Trafikintensiva vägar i påsk.Foto: Johan Hallnäs/TT

När påskhelgen står för dörren är det många som ger sig ut på vägarna för att besöka sommarstugor eller ge skidbacken ett sista besök. Det innebär fler bilar ute på vägarna.

– Det brukar blir väldigt koncentrerat eftersom hela landet har någon form av ledighet och många beger sig ut, framför allt i vägtrafiken, vilket ger ett fåtal vägar som har väldigt mycket bilar på sig, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Njut av resvägen

Annons

Han påminner, som varje år, om att planera resan och vara utvilad och se till att både bilen och du själv får energi och pauser.

– Oavsett vart man ska är det kanske inte är så ofta man kör så långt. Stressa inte utan låt resvägen vara en del av ledigheten för då kanske du kan slappna av lite och inte ta tokiga beslut. Väl i trafiken ska man hålla avståndet och anpassa farten till underlaget. Det enda man kan vara säker på är att väglaget i vårt avlånga land inte är samma.

Merparten av resandet väntas på skärtorsdagen och Bengt Olsson radar upp ett antal av de vägar som kommer vara trafiktätast under storhelgen: E45 från Göteborg och norrut mot Värmland och Jämtland, riksväg 26 från Jönköping och riksväg 70 från Stockholmsområdet upp mot Dalafjällen, E22 från Östergötland ner mot Kalmar och Öland samt E4 längs hela ostkusten och in mot bland annat Jämtlandsfjällen.

– Som det brukar vara är det de sista skidsemestrarna som har de flesta bilisterna så det man kan säga är att man inte kommer vara direkt ensam på vägarna ditåt.

Ostadigt väder väntas

Enligt SMHI väntas väderomslag i södra delen av landet när lågtryck med snöfall rör sig västerut från Gotland och Östersjölandskapen. Men milda temperaturer kan ge regn och gör också att det inte är säkert att snön som ändå faller får ligga kvar.

– Om man jämför med det som har varit går vi mot mildare temperaturer nu och det är alltså ingen smocka som kommer utan ganska tamt väder, säger Emma Rosengren, meteorolog på SMHI.

Enligt Rosengren kommer temperaturerna variera mellan nollgradigt och uppåt tio grader. Det gör att den snö som får ligga kommer att smälta och frysa på igen, framför allt på mindre vägar.

Regn och mera regn

Den nederbörd som drar förbi från skärtorsdagen och framåt följs av en ny front från öster med både regn och snöfall och det kan påverka helgens äggjakt.

– Ja, lågtrycket ställer till det lite. Det har varit osäkra prognoser som ändrats och kan ändras igen. Väldigt nyckfullt med andra ord. Så det kan variera och slå om lite under dagen.

För den stora hemresedagen, annandag påsk, är prognosen också osäker och vädret väntas bli omväxlande. Trafikverkets Björn Olsson höjer ett varningens finger för att angivna hastigheter kan vara svåra att hålla om det kommer mycket snö eller om vägarna har isfläckar.

Vissa banarbeten

Annons

Trafikverket kommer även att utföra en del banarbeten under påskhelgen, men Olsson understryker att man kan lita på att trafiken går som planerat och att de inställda avgångarna redan är justerade i tidtabellerna.

– Men man ska vara lite mentalt förberedd, framför allt om man ska resa mellan Stockholm och Västerås eller på västkusten, från Göteborg ner mot Helsingborg. Ha lite koll på annonserade förändringar, säger han.

Fakta: Att tänka på i påsktrafiken

Ge dig ut i god tid och se till att du är utvilad – för de flesta innebär storhelger längre resor än vanligt

Anpassa hastigheten efter väglaget och kör aldrig fortare än gällande hastighetsbegränsning.

Håll avstånd till bilen framför.

Låt bli mobilen när du sitter vid ratten.

Pausa med jämna mellanrum.

Låt bilen stå i fall du druckit alkohol.

Undvik om möjligt trafikintensiva vägar, och välj i stället vägar med mitträcken eller trafiksäkerhetskameror.

Klockan 13–22 den 5 och 6 april råder omkörningsförbud på E4 mellan Gävle och Tönnebro i norrgående riktning. Den 9 och 10 april råder omkörningsförbud mellan samma klockslag i södergående riktning.

Se till att alla i bilen är bältade.

Källa: Trafikverket

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons