Annons

Kokainet har fått fäste i mindre städer

Samhälle • Publicerad 10 januari 2020
Kokainet har ökat i bland annat Piteå. Arkivbild.
Kokainet har ökat i bland annat Piteå. Arkivbild.Foto: Polisen / Handout / TT

Förra året gjordes rekordmånga kokainanalyser av Nationellt forensiskt centrum (NFC) – polisens egen laboratorieverksamhet, rapporterar SR Ekot.

Nästan 3 700 analyser i fjol påvisade kokain, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2015. Enligt polisens Nationella operativa avdelning (NOA), är en förklaring att tillgången på kokain har ökat internationellt och att kokainet även i större utsträckning har fått fäste även i mindre städer i Sverige.

Annons

– För några år sedan hade vi i princip ingen kokain. Men under senaste åren har vi upptäckt att vi tar mindre mängder och fler som är påverkade av det. Sista halvåret har vi nu även tagit större mängder av kokain i beslag, säger Aron Backman, utredningschef vid lokalpolisområde Piteå älvdal, till Ekot.

Inrikesminister Mikael Damberg säger till Ekot att kokainet är tätt sammanflätat med den organiserade brottsligheten i Sverige.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons