Annons
Nyheter

Koksalt i stället för vaccin – "ett tankefel"

Coronaviruset • Publicerad 17 juni 2021
Av misstag fick sju personer koksaltlösning i stället för covidvaccin på en vårdcentral i Lund. Arkivbild.
Av misstag fick sju personer koksaltlösning i stället för covidvaccin på en vårdcentral i Lund. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Av misstag fick sju personer koksaltlösning i stället för covidvaccin på en vårdcentral i Lund i helgen. Nu måste samtliga 298 personer som vaccinerades där den dagen få ytterligare en spruta, rapporterar Sydsvenskan.

– Jag beklagar verkligen att det har blivit såhär. Det blev ett felaktigt iordningställande av vaccindoserna, säger Jörgen Johansson, chefsläkare i Region Skåne, till tidningen.

Misstaget uppdagades vid en kontrollräkning när det stod klart att mängden vaccin som gått åt inte motsvarade antalet vaccinerade. Enligt chefsläkaren handlar det om ett "tankefel". Vaccindoserna ska spädas ut med koksalt, men av misstag blev det bara koksalt i sju av ampullerna. Eftersom det är oklart vilka sju personer som fick dessa måste samtliga vaccineras om.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons