Annons
Nyheter

Sommarkommun måste erbjuda hemtjänst

Många kommuner tänker neka hemtjänst till personer som inte är åretruntboende. Det är olagligt, slår en domstol fast.
Men socialminister Lena Hallengren (S) förstår kommunerna. Hon tycker att de berörda personerna bör stanna hemma.
Coronaviruset • Publicerad 4 maj 2020
Socialminister Lena Hallengren (S) tycker inte att kommuner ska kunna belasta varandra med hemtjänst i kristider. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) tycker inte att kommuner ska kunna belasta varandra med hemtjänst i kristider. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Förvaltningsrätten i Göteborg öppnar för att även sommargäster med behov kan få hemtjänst i Falkenberg kommun. Arkivbild.
Förvaltningsrätten i Göteborg öppnar för att även sommargäster med behov kan få hemtjänst i Falkenberg kommun. Arkivbild.Foto: Jonas Dagson/TT

Falkenberg kommun beslutade för ett tag sedan att inte erbjuda hemtjänst eller annan omsorg åt personer på tillfälligt besök. Beslutet stred mot socialtjänstlagen, vilket kommunen var fullt på det klara med.

Men på grund av viruskrisen klarar verksamheten inte mer, enligt socialnämnden som ville göra ett tillfälligt avsteg från lagen.

Annons

På måndagen konstaterade förvaltningsrätten i Göteborg att Falkenbergs beslut bryter mot socialtjänstlagen och därför upphävs.

Förvaltningsrätten gör det klart att vistelsekommunen (Falkenberg) är skyldig att utföra de hemtjänstinsatser som hemkommunen (bosättningskommunen) har klubbat.

Skyldigheten gäller när en person avser att vistas en kortare tid i en annan kommun än hemkommunen och behöver hjälp på grund av hög ålder, funktionsnedsättning eller allvarlig sjukdom.

Speciell kris

Att det pågår en pandemi betyder inte att en kommun "kan välja om den vill följa gällande lagstiftning eller inte", enligt domstolen.

Domen är den första i sitt slag. Juridiskt ter sig läget okomplicerat och utslaget förvånar inte Lena Hallengren:

– Men vi får inte ha en verklighet som innebär att personer som är berättigade till hemtjänst inte tar hänsyn till den väldigt speciella situation som vi är i.

Socialministern trycker på vikten av att de berörda kommunerna har en dialog så att en kommun inte bara lämpar över åtaganden på en kommun som meddelat att läget i hemtjänsten är pressat redan som det är.

– Den dialogen måste man också ha med den person som förväntar sig hemtjänst. Nu har vi väldigt starka rekommendationer och restriktioner för att personer över 70 år ska begränsa sociala kontakter och undvika allmänt icke nödvändiga resor.

Stanna hemma

– Det är bättre att man stannar i sin hemkommun där man vet att man kan få sina behov tillgodosedda.

TT: Även om det innebär att man får stanna hemma hela sommaren och inte åka till sin stuga till exempel?

Annons

– Ja, så kan det behöva vara. Man behöver ju inte sitta inomhus utan kan vara ute och få frisk luft. Men man ska minimera sina sociala kontakter och sitt resande, svarar Lena Hallengren.

Nyligen visade en enkät som TT gjort att många kommuner tänker dra in på hemtjänst och annan omsorg för deltidsboende eller fritidsboende i år på grund av coronapandemin – trots att det strider mot lagen.

I enkäten svarade 162 av landets 290 kommuner. 48 kommuner angav att de inte kommer att erbjuda de aktuella sociala tjänsterna. Ett skäl är Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Ändrar inte lagen

Domen i förvaltningsrätten är inte prejudicerande.

– Men det kan leda till att flera personer överklagar andra kommuners beslut, säger Greger Bengtsson. samordnare för äldreomsorg på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), till TT.

Under viruskrisen har SKR försökt förmå regeringen att tillfälligt ändra socialtjänstlagen, så att kommunerna ska kunna neka insatser i krisläget.

En sådan lagändring blir det inte, hälsar Lena Hallengren.

Falkenbergs kommun har inte bestämt om domen ska överklagas, enligt Hallands Nyheter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons