Annons
Nyheter

Kommunal varslar om strejk i storkök

Fackförbundet Kommunal varslar om strejk som omfattar ett 140-tal medlemmar i olika storkök. Strandade förhandlingar på grund av en utebliven låglönesatsning pekas ut som skäl till varslet.
Arbete • Publicerad 6 september 2023
Vägskylt till Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Arkivbild.
Vägskylt till Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det här är något som vi inte kan acceptera, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal till TT.

Förhandlingarna mellan Kommunal och Visita har strandat. Konflikten, som inleds den 15 september klockan 14, omfattar medlemmar som arbetar som måltids- och kökspersonal vid bland annat Karolinska universitetssjukhuset Solna, Norrlands universitetssjukhus, Hudiksvalls sjukhus liksom ett flertal andra storkök.

"Inse allvaret"

Annons

Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare, framhåller att fackförbundet är förvånade över att Visita inte vill möta deras krav.

– Särskilt besvikna är vi över att Visita avvisar låglönesatsningen som är en del av det märket som industrins parter har enats om, och som är tänkt att ge de som har det allra tuffast lite mer i plånboken, säger han.

– Vi hoppas att Visita inser allvaret i situationen.

"Konstruktiv anda"

Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Visita, betonar att man från arbetsgivarorganisations sida ser fram emot fortsatta förhandlingar.

– Vi upplever att vi har konstruktiva förhandlingar, och vi ser fram emot att försöka lösa det här i samförstånd med Kommunal i konstruktiv anda för branschens skull, säger han till TT.

Enligt Kommunal accepterar inte Visita låglönesatsningen som en del av industrimärket.

Industrins märke fastställdes i april och motsvarar löneökningar på 7,4 procent fördelat på två år.

– Vi har medlemmar som slår knut på sig själva och försöker få livet att gå ihop. Låglönesatsningen är därför central för att vi inte ska ha fattiga arbetare i Sverige, säger Johan Ingelskog.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons