Annons
Nyheter

Kommuner kräver handling av regering och AF

Arbetsförmedlingen klarar inte sitt uppdrag. Och nu har kommunerna ledsnat. Intresseorganisationen SKR kritiserar återigen staten för att inget händer.
Arbetsmarknad • Publicerad 3 december 2020
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och AF:s generaldirektör Maria Mindhammar får kritik från SKR. Arkivbild.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och AF:s generaldirektör Maria Mindhammar får kritik från SKR. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Stödet till nyanlända att komma in på arbetsmarknaden fungerar dåligt och behovet har dessutom ökat.

– Vi har noterat en nedrustning av det här uppdraget, säger Roy Melchert, chef för SKR:s arbetsmarknadssektion, syftandes på Arbetsförmedlingens arbete.

Annons

I ett kritiskt brev till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vill Sveriges kommuner och regioner (SKR) att regeringen ger Arbetsförmedlingen i uppdrag att inleda diskussioner med kommunerna i syfte att man i avtal kan överföra koordineringsuppdrag till kommunerna.

Inte ta över

Och det är inte första gången SKR riktar frän kritik mot staten. Nu vill kommunerna se att något faktiskt händer, helst så fort som möjligt, åtminstone nästa år.

Enligt Roy Melchert handlar det inte om att kommunerna ska ta över Arbetsförmedlingen uppdrag, utan snarare om att man ska kunna få i uppgift av AF att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden nu när AF enligt kommunerna abdikerat från sitt ansvar.

– Vi vill få det här på plats så fort som möjligt, vi befinner oss i en mellanperiod, säger Roy Melchert och pekar på att reformeringen av Arbetsförmedlingen ska vara klar först 2022.

Mest missnöjda

"Det är angeläget att regeringen nu hanterar frågan om samordningsuppdraget i nyanländas etablering skyndsamt. Arbetsförmedlingens kapacitet har minskat ytterligare och kommuner larmar om otillräckligt stöd och vägledning till nyanlända. Utvecklingen har påverkat resultaten i etableringen negativt och det är stora brister i likvärdigheten över landet", skriver SKR.

– Vi vill trycka på och har också förslag på hur det här ska gå till, säger Roy Melchert om brevet till regeringen.

Kommunsektorn pekar på Arbetsförmedlingens dåliga lokala närvaro, något som bara blivit tydligare i den omställningsprocess som myndigheten är inne i. Det visas av att kommuner som saknar lokala AF-kontor är de som är mest missnöjda.

Kommunerna tänker sig få betalt av staten för att ta det ansvar Arbetsförmedlingen inte mäktar med.

"Ersättningsmodellen för ett sådant samverkansavtal bör vara att kommunen erhåller en ersättning per nyanländ i etableringsprogrammet", skriver SKR i brevet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons