Annons

Konflikten som sprider oro i landslaget

Konflikten mellan Iran och USA trappas upp.
Det påverkar fotbollslandslaget – som valt att åka på vinterturné till Qatar och det oroliga området vid Persiska viken.
På måndag flyger landslaget hem genom Irans luftrum.
Fotboll • Publicerad 8 januari 2020
Förbundskapten Janne Andersson är orolig för hemresan då flyget ska gå över iranskt luftrum.
Förbundskapten Janne Andersson är orolig för hemresan då flyget ska gå över iranskt luftrum.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Aggressionerna mellan USA och Iran eskalerade natten till onsdagen när Iran bombade amerikanska militärbaser i Irak.

Från Doha följer fotbollslandslaget oroligt utvecklingen.

Annons

– Det känns inte roligt att flyga över Iran. Jag vet inte vad som händer riktigt, säger förbundskaptenen Janne Andersson till svenska medier på plats.

Den pågående konfliken är ett samtalsämne även i landslaget och förbundet, som konsekvent försvarat sitt kontroversiella beslut att resa till Qatar.

"Det är jäklig obehagligt"

Flera andra länder och klubbar har på senare tid avstått att bege sig till länder som Qatar och Förenade arabemiraten, som en markering mot de bristande mänskliga rättigheterna.

Nu befinner sig landslaget i närheten av ett konfliktområde och passerar Iran på flygrutten hem på måndag.

– Som alla människor tycker jag att det är jäkligt obehagligt. Vad blir konsekvenserna? Det är läskigt. Jag läste om det i morse och vi pratade om det. Vi har kontakt med ambassaden och folk där hemma och om något förändras kommer vi att få reda på det.

– Det känns inte roligt att flyga över Iran. Jag vet inte vad som händer riktigt. Det kan bli andra flygrutter på grund av hotbild eller liknande. Det får vi se. Jag tycker att det är läskigt ur ett större globalt perspektiv, säger Janne Andersson vid en pressträff med Aftonbladet, Expressen och TV4:s Fotbollskanalen.

Avvaktar utvecklingen

Qatar befinner sig i en diplomatisk konflikt med grannländerna Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Därför måste flyget passera Iran.

USA förbjuder alla amerikanska flygbolag att verka i regionen och många andra flygbolag följer den rekommendationen. Qatar Airways fortsätter dock att flyga över Iran.

– Jag visste inte att man bara kunde flyga över Iran. Det hade jag inte koll på. Men vi ska flyga hem på måndag så vi får se hur läget är då, säger Andersson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons