Annons
Nyheter

Konkurser i byggbranschen ökar

Ekonomi • Publicerad 1 juli 2021
Konkurserna i byggindustrin ökar, visar färsk statistik från UC. Arkivbild.
Konkurserna i byggindustrin ökar, visar färsk statistik från UC. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I byggindustrin, som varit relativt förskonad från pandemieffekter, har konkurserna plötsligt tagit fart under maj och juni från att tidigare ha minskat.

I juni ökade konkurserna inom byggindustrin med 12 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt färsk statistik från kreditupplysningsföretaget UC.

Annons

Enligt Richard Damberg, ekonom på UC, är utvecklingen förvånande.

"Möjliga förklaringar kan vara skenande priser på byggmaterial där vissa material har stigit med över 30 procent. Men också att det har startats många nya företag i branschen", skriver han i en kommentar.

Även i detaljhandeln ökar konkurserna återigen från att stadigt ha minskat tidigare i år. I juni ökade detaljhandelskonkurserna med 10 procent jämfört med motsvarande period 2020.

Överlag fortsätter dock konkurserna att minska i landet. I juni minskade det totala antalet konkurser med 3 procent jämfört med samma månad i fjol.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons