Annons
Nyheter

Konservativa anklagas för hot och utpressning

Konservativa politiker som kritiserar premiärminister Boris Johnson utsätts för trakasserier och utpressning från partiet. Det hävdar parlamentsledamoten William Wragg, som hotar att gå till polisen.
Storbritannien • Publicerad 22 januari 2022
"Piskorna" kräver stöd för Johnson. Arkivbild.
"Piskorna" kräver stöd för Johnson. Arkivbild.Foto: Jessica Taylor/AP/TT

Wragg hävdar att kritiska parlamentsledamöter blivit hotade med indragna offentliga medel i valkretsarna eller att genanta historier om dem läcks till medierna.

Boris Johnson säger att han inte sett några bevis som stödjer anklagelserna, men Wragg står på sig och säger till Daily Telegraph att han kommer att ha ett möte med polisen om trakasserierna och hoten nästa vecka.

Annons

Premiärministern har det redan hett om öronen efter uppgifter att han och hans medarbetare ordnat fester medan Storbritannien var nedstängt. Några konservativa parlamentsledamöter, bland dem Wragg, har krävt hans avgång.

Wraggs anklagelser riktar strålkastaren mot en ljusskygg del av det politiska spelet – de så kallade "piskorna" som har i uppgift att se till att partikamraterna stöttar regeringen i viktiga frågor. Påtryckningarna kan vara mer eller mindre raffinerade och har beskyllts för att ibland slå över i rena hot.

Christian Wakeford, en parlamentsledamot som i onsdags gick emot de konservativa till förmån för oppositionen, säger att han fått höra att hans valkrets inte kommer att få någon ny skola om han inte röstade på ett särskilt sätt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons