Annons

Kurz leder turkosgrön regering i Österrike

Sebastian Kurz och hans konservativa parti ÖVP kan fortsätta att regera Österrike sedan partiet kommit överens om regeringssamarbete med miljöpartiet De gröna.
Österrike • Publicerad 1 januari 2020
Österrikes tidigare förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) kan fortsätta att leda landet sedan partiet och De gröna enats om att bilda regering. Arkivbild
Österrikes tidigare förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) kan fortsätta att leda landet sedan partiet och De gröna enats om att bilda regering. ArkivbildFoto: Ronald Zak/AP/TT
Werner Kogler, partiledare för De gröna, säger att man kommit överens med ÖVP om att regera tillsammans.
Werner Kogler, partiledare för De gröna, säger att man kommit överens med ÖVP om att regera tillsammans.Foto: Ronald Zak/AP/TT

Samarbetet blev klart sent på onsdagen och bekräftas av representanter för både ÖVP och De gröna. Tre månader av förhandlingar har därmed nått sitt mål, och Österrikes nya regering kallas för turkosgrön med hänvisning till partiernas symbolfärger.

– Vi har lyckats att förena det bästa av två världar, säger Kurz när han bekräftar samarbetet.

Annons

Han anser att svåra förhandlingar har utmynnat i ett "utmärkt resultat".

De grönas partiledare Werner Kogler säger i sin tur att det konservativa partiet och miljöpartiet har lyckats med att "bygga broar" så att en regering kan bildas "för framtidens Österrike".

Österrike tvingades till nyval i höstas på grund av en djup regeringskris. Regeringen föll i maj 2019 på grund av skandaler som skakade det högerpopulistiska regeringspartiet FPÖ.

Värst var den så kallade Ibizaskandalen, där ett filmklipp med den dåvarande FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache, som också var på väg att bli vice förbundskansler, läckte ut. Strache hade festat på Ibiza med en kvinna han trodde var släkt med en rysk oligark och erbjudit henne offentliga kontrakt i utbyte mot hjälp i en valrörelse.

I nyvalet den 29 september tappade FPÖ ungefär tio procentenheter, medan ÖVP fick 37,5 procent av rösterna. De gröna fick 13,9 procent i valet, vilket öppnade för regeringsförhandlingar.

Högernationalistiska FPÖ:s nye ledare har redan anklagat Sebastian Kurz och ÖVP för att styra mot vänster för att bilda regering.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons