Annons

Konstnären: Sätt statyn i Milano

Svenska fotbollförbundet är starkt kritiska efter ytterligare en attack mot Zlatanstatyn.
Konstnären själv, Peter Linde, vill gärna ha kvar statyn i Malmö, men säger att den kanske skulle klara sig bättre i Italien.
Fotboll • Publicerad 5 januari 2020
Zlatan Ibrahimovics vandaliserade staty – på väg till Milano? Bilden är ett montage.
Zlatan Ibrahimovics vandaliserade staty – på väg till Milano? Bilden är ett montage.Foto: Johan Nilsson/Spada/LaPresse via AP/TT

Det är inte första gången statyn föreställande Zlatan Ibrahimovic vandaliseras – och natten till söndag var det dags igen. Statyn sågades av vid ena fotknölen och har sedan vält.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet, tycker att det som hänt är bedrövligt.

Annons

– Jag kan förstå att det finns en besvikelse i Malmö men det passerar alla gränser när man vandaliserar statyn på det sätt som skett, säger han till Fotbollskanalen.

Upp till Malmö

Sjöstrand uppger att förbundet, som tog initiativet till statyn, har en dialog med Malmö stad och Peter Linde.

– Så som jag ser det borde man kunna resa en staty över Zlatan var som helst i landet, han är vår störste spelare genom tiderna och har uträttat så mycket, säger han, men vill inte spekulera i huruvida statyn kan stå kvar eller inte.

– Statyn behöver först och främst repareras och sedan är det upp till Malmö stad som äger statyn, säger han.

Inget val

Skulptören och konstnären Peter Linde säger till Sportbladet att han är chockad och upprörd. Linde uppger att han gärna ser att statyn blir kvar i Malmö, men förstår att det kanske kan bli svårt om det fortsätter så här.

– Jag tycker det är sorgligt att ge efter för de dumma krafterna, allra helst vill jag finna mig i att de tycker att vi inte ska flytta på den, men jag förstår att man kanske måste göra det, säger Linde till tidningen och fortsätter:

– Sätt den i Milano, det är ett bra ställe. Där är de glada för honom, inte så idiotiska som här, säger han.

Det är inte första gången som statyn får sig en känga, sedan den offentliggjordes i oktober förra året har den utsatts för skadegörelse flera gånger. Strax innan jul fick statyn näsan avsågad.

Malin Johanson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons