Annons
Nyheter

"Konstruktiva samtal" om brexit

Diskussionerna mellan EU och Storbritannien om handels- och tullregler i Nordirland efter brexit är "konstruktiva". Men de är inte klara ännu, betonar båda sidor.
EU • Publicerad 1 februari 2023
EU-flaggan och den brittiska flaggan under en demonstration utanför parlamentet i Storbritannien i höstas. Brexit fortsätter att tära på relationerna mellan Bryssel och London. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Uppgifter i brittiska tidningen The Times om att en lösning är på gång i den tvist om reglerna som pågått i flera år tillbakavisas av en talesman för premiärminister Rishi Sunak på onsdagen.

– Det finns fortfarande mycket arbete att göra på alla områden, med betydande skillnader mellan Storbritanniens och EU:s positioner, säger talesmannen enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

I Bryssel vill kommissionsordförande Ursula von der Leyen inte ge några detaljer om diskussionerna.

– Men det är konstruktiva samtal, säger hon på en presskonferens.

I tisdags var det tre år sedan Storbritannien lämnade EU. Frågan om hur gränsen mellan Nordirland och Irland ska hållas öppen för att undvika återupptagna våldsamheter fortsätter dock att skapa problem i relationerna. Framför allt råder missnöje hos det Londonvänliga unionistpartiet DUP i Nordirland, som anser att reglerna diskriminerar landsdelen jämfört med andra delar av Storbritannien.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons