Annons
Nyheter

Kontroll av cesium i renkött kan läggas ner

Livsmedel • Publicerad 11 januari 2021
Livsmedelsverket bedömer att risken för att få i sig cesium från renkött är mycket liten. Arkivbild.
Livsmedelsverket bedömer att risken för att få i sig cesium från renkött är mycket liten. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 startade Livsmedelsverket ett nationellt kontrollprogram för cesium-137 i renkött. Men nu vill Livsmedelsverket lägga ner det.

– Enligt vår bedömning är det mycket liten risk att få i sig cesium i skadliga halter i Sverige i dag, säger Maria Florin, avdelningschef för säkra livsmedel vid Livsmedelsverket, till P4 Norrbotten.

Det radioaktiva ämnet kom in i Sverige efter kärnkraftsolyckan och betande renar fick det i sig. Vissa samebyar drabbades hårt och stödutfodrade renarna. Livsmedelsverket anser att slakterier och rennäringen själva kan ta hand om kontrollen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons