Annons
Nyheter

"Kontrollerad tömning" när norsk damm brast

Dammen vid kraftverket i norska Braskereidfoss har gett vika och vatten forsar ut. Men flödet är under kontroll.
– Det mest dramatiska är över. Nu handlar det om en kontrollerad tömning, säger kommunens insatsledare Anniken Baksjøberget.
Norge • Publicerad 9 augusti 2023
Vattnet forsar över vid Braskereidfoss kraftverk i sydöstra Norge.
Vattnet forsar över vid Braskereidfoss kraftverk i sydöstra Norge.Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT
Vatten har trängt in i ett kraftverk i Braskereidfoss.
Vatten har trängt in i ett kraftverk i Braskereidfoss.Foto: Johan Hallnäs
Den bro vid kraftverket som riskerar att rasa samman.
Den bro vid kraftverket som riskerar att rasa samman.Foto: Bård Langvandslien/NTB/TT

När dammluckorna vid Braskereidfoss på onsdagsmorgonen inte öppnade sig som de skulle började vatten översvämma dammen och välla in i kraftverket.

Dammen vid verket såg länge ut att kunna hålla, trots att den överfyllts. Men klockan 16.30 gav en del av dammen vika, och vattnet strömmar ut i älven Glomma, som kommer att stiga.

Annons

– Om det kommer ut vatten lite i taget är det det bästa scenariot. Det är en krävande situation, men vi har stora resurser på plats och förbereder oss på alla möjliga scenarier, säger Pål Erik Teigen vid polisen, till nyhetsbyrån NTB.

Någon fara för de boende nedströms kraftverket ska det inte vara.

– Vi har evakuerat alla som ska evakueras, säger insatsledare Merete Hjertø till NRK.

Enligt NRK handlar det om boende i mellan 15 och 20 hus. Kommunen uppger att de kan få återvända hem redan på onsdagskvällen.

– De evakuerades när vi befarade översvämningar som vi inte sett på hundra år, nu blev det på en nivå som vi ser vart tionde år, säger Anniken Baksjøberget, som leder kommunen Vålers krisinsats, till VG.

Ingen sprängning

Polisen hade långtgående planer på att spränga delar av dammen för att kontrollerat tömma den. Men bara minuter innan dammen gav vika kom beskedet att det inte skulle bli en sprängning.

– Skadorna på betongen skulle bli så stora att det inte skulle vara någon mening med det, säger Fredrik Thomson vid polisen till NRK.

En bro i närheten, som riskerade att dras med i vattenmassorna, ser enligt polisen ut att klara sig.

Elkablar i vattnet

Översvämningen orsakades av ett strömavbrott, som gjorde att dammluckorna inte gick att öppna. Kraftverket översvämmades sedan, och alla strömförande ledningar stängdes av.

– Elkablar har hamnat i vattnet. Polisen betonar att de inte är strömförande och därmed är inte heller vattnet det, säger Baksjøberget.

Annons

Att kraftverket för tillfället är taget ur bruk ska heller inte påverka kommunens invånare. Däremot gick strömmen på pumpstationen som förser området med färskvatten.

– Vi arbetar med att koppla den till en generator. Detta är mycket allvarligt, och vi jobbar med saken, säger Kjell Ivar Berget, insatsledare på räddningstjänsten.

Rättelse: I en tidigare version av texten förekom en uppgift om sprängning som polisen senare backade från.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons