Annons
Nyheter

Kopparstöld vid järnväg stoppade tågtrafiken

En kopparstöld längs järnvägen utanför Säter orsakade stora störningar i tågtrafiken på fredagen. Fyra personer har nu gripits misstänka för grov stöld samt grovt sabotage.
Brott • Publicerad 7 juli 2023
En kopparstöld stoppade tågtrafiken. Arkivbild.
En kopparstöld stoppade tågtrafiken. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Vid 15-tiden stoppades tågtrafiken förbi Säter i Dalarna. Orsaken var ett signalfel – som i sin tur orsakades av att koppar från järnvägen hade stulits.

– Vi larmades till platsen för stölden och kunde cirka 30 minuter senare gripa fyra personer som stämde bra in på de signalementsuppgifter vi fått in, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen.

Annons

– Personerna greps i samma område efter att vi påbörjat spaningsarbete.

Tågtrafiken förbi platsen där stölden ägde rum var stoppad till strax före klockan 21 på fredagen. Vilken funktion den stulna kopparen hade vid järnvägen är i nuläget oklart, men enligt SJ har skadorna nu reparerats.

– Det blev en del förseningar på grund av kopparstölden, och den har påverkat våra tåg mellan Stockholm och Dalarna under dagen, säger Lina Edström vid SJ:s pressjour.

– Som tur var kunde vi leda om tågen, så vi behövde inte ställa in dem helt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons