Annons
Nyheter

Koranbrännare begärd utlämnad – har förhörts

Irak har begärt att koranbrännaren Salwan Momika ska utlämnas. Han har under dagen förhörts av polis i Södertälje, bekräftar hans förordnade advokat.
Samhälle • Publicerad 12 september 2023
Irak har begärt Salwan Momika utlämnad. Arkivbild.
Irak har begärt Salwan Momika utlämnad. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den irakiske medborgaren Salwan Momika har under sommaren gjort sig känd genom att bränna koranen i Stockholm och senast i Malmö. Det har väckt starka reaktioner i både Sverige och i Mellanöstern.

18 juli inkom det första ärendet till regeringen angående utlämning av Momika, enligt dokument från justitiedepartementet som TT har tagit del av. Begäran kommer från Irak, enligt uppgifter till TT vilket också bekräftas av Momikas advokat.

Mejl från polisen

Annons

Momika uppger till TT att han först i fredags fick information om Iraks begäran om utlämning via mejl från polisen. Då fick han veta att han kallas till förhör. Det hölls på tisdagseftermiddagen.

– Jag har asylskäl eftersom jag är emot irakiska regeringen. Det här är ett sätt för dem att få mig utlämnad och mördad. Sverige, Åklagarmyndigheten och rättssystemet har ett ansvar över mitt liv, säger Salwan Momika till TT.

– Jag tror att Irak vill misstänkliggöra mig för brott som jag inte har begått.

Momikas ärende har remitterats till Åklagarmyndigheten. Men åklagaren vill för TT varken dementera eller bekräfta att det finns en begäran om utlämning på hans bord.

"Helt meningslöst"

David Hall är Salwan Momikas förordnande advokat i det här ärendet och han var med vid förhöret. Han säger att Irak har begärt Momika utlämnad för att han har bränt en koran utanför en moské i Stockholm i juni.

– Det är helt meningslöst. Om man ska få nån utlämnad måste det vara ett brott i Sverige och Irak. Det kanske är brottsligt i Irak, men inte i Sverige. Det är helt grundlöst och han kommer inte att bli utlämnad till Irak på den grunden, säger han och fortsätter:

– Det är helt omöjligt. Nej, jag förstår inte att de orkar försöka.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons