Kortjättar lämnar Facebooks libra

Facebooks planer på att införa den digitala valutan libra åker på ytterligare ett stort bakslag då näthandelsjätten Ebay, liksom betalföretagen Mastercard och Visa, drar sig ur kryptovalutans stödorganisation Libra Association.
Ekonomi • Publicerad 12 oktober 2019
Näthandelsjätten Ebay liksom betaljättarna Mastercard och Visa drar sig ur Facebooks kryptovalutaprojekt. Arkivbild.
Näthandelsjätten Ebay liksom betaljättarna Mastercard och Visa drar sig ur Facebooks kryptovalutaprojekt. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

"Vi kommer att fortsätta att utvärdera och vårt slutliga beslut kommer att avgöras av ett antal faktorer, inklusive organisationens förmåga att fullt ut uppfylla alla nödvändiga förväntningar gällande tillsyn", säger Visa i ett uttalande.

Förra veckan meddelade betaltjänsten Paypal att man hoppar av satsningen.

Men trots bakslagen ska arbetet med Libra Association fortsätta som planerat

"Vi fokuserar på att gå vidare och fortsätta att bygga ett starkt band mellan några av världens ledande företag, organisationer för social påverkan och andra intressenter", säger Dante Disparte, kommunikationschef för Libra Association, i ett uttalande.

Tidigare i veckan uppmanade amerikanska politiker bland annat Visa och Mastercard att vara försiktiga med ett projekt som "förutses driva på tillväxten av global kriminell aktivitet".

"Om man involverar sig i detta kan man förvänta sig en hög nivå av granskning från tillsynsmyndigheter, inte bara vad gäller verksamheten med librabetalningar, utan för all verksamhet", skrev de demokratiska senatorerna Sherrod Brown och Brian Schatz i ett brev till företagen.

Senare i oktober är det planerat att Facebooks vd Mark Zuckerberg ska frågas ut om projektet av representanthusets bankutskott.

Facebooks plan är att lansera den nya kryptovalutan till sommaren 2020. Såväl myndigheter som politiker har dock bemött projektet med stor skepsis och i Frankrike och Tyskland har det talats om ett regelrätt förbud mot libran i EU.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.