Vädjar om tips efter explosion på Östermalm
Människor flera kilometer bort vaknade när något exploderade vid ett-tiden i måndagsnatt på Gyllenstiernsgatan i Stockholm.
– Det var en av de kraftigaste explosionerna vi har haft i den här regionen, säger Erik Widstrand, polisområdeschef City, på en pressträff.
Händelsen är så pass allvarlig att polisen har inlett en särskild händelse och hela polisregionens resurser ställs därmed till förfogande.
– Det fanns en stor risk att människor också skulle ha kommit till skada, till exempel en hundägare som råkat gå förbi eller en bil som passerat, säger Erik Widstrand till TT.
Stor förödelse
I utredningen samverkar polisen dels med den särskilda insatsen Operation rimfrost, dels med Säkerhetspolisen, som en ren rutin vid den här typen av grova brott. Utredningen i Stockholm kommer också att samarbeta med polisen i Uppsala efter den kraftiga explosionen där tidigt på måndagsmorgonen.
Både utanför och inuti huset är förödelsen stor. Glassplitter och bråte ligger på marken och flera fönster på båda sidor av huset har blåsts ut. Polisen, nationella bombskyddet och tekniker arbetade där under natten och dagen.
På kvällen var polisens avspärrningar borta och väktare skulle sköta bevakningen under natten. Det var då ännu inte fastställt vad som exploderat.
Folk på språng
Martha Hodge, som bor i huset men ett par trapphus bort, vaknade och trodde direkt att det var en bomb.
– Jag gick upp och tittade ut genom fönstret till gården. Folk började springa ut, säger hon till TT.
– Hela huset skakade. Sängen skakade.
Även hennes sjuårige son vaknade och undrade vad som hade hänt.
– Vi tänkte aldrig att det skulle börja smälla här. Man blir jätteorolig, säger hon.
Främst trappuppgången och första våningen i huset har drabbats och bilar framför explosionsplatsen har helt eller delvis förstörts.
Rasrisk undersöks
Ett 30-tal boende spontanevakuerade enligt polisen.
– Ingen av dem har behövt be om stadens hjälp för att ordna sitt boende, säger Christina Klang, stadsdelsdirektör Stockholms stad, till TT på kvällen.
Det är oklart när alla kan återvända hem.
– Det senaste jag vet är att man ska kontrollera att det inte finns någon rasrisk och när det är klart måste vi kontrollera att vi är klara med en eventuell teknisk undersökning så det inte fördröjs, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen.
Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och polisen säger sig ha fått in mycket tips och upplysningar. Ingen person har dock gripits. Det finns inte heller någon känd hotbild mot någon boende i huset.
– Men vi kommer att undersöka det noggrant, säger Erik Widstrand, som efterlyser allmänhetens hjälp i fallet:
– Det är oerhört viktigt för oss om man har sett personer eller fordon i området.