Annons

Kraftig ökning av arbetsolyckor bland unga

Arbete • Publicerad 9 april 2019
Många arbetsplatsolyckor sker i samband med byggnadsarbete. Arkivbild.
Många arbetsplatsolyckor sker i samband med byggnadsarbete. Arkivbild.Foto: Samuel Pettersson/TT

Antalet arbetsplatsolyckor bland unga har ökat med nästan 20 procent sedan 2014, enligt preliminär statistik från Arbetsmiljöverket som tidningen tagit fram.

– Varje år skadar sig unga, framför allt för att de hanterar maskiner och arbetsutrustning eller för att de utför tunga lyft utan att ha tillräckliga kunskaper om hur arbetet ska utföras. De utsätts också för hot och våld från kunder, säger Jennie Karlsson, inspektör på myndigheten, till tidningen.

Annons

I fjol anmäldes 4 861 arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro för personer under 25 år. Motsvarande siffra 2014 var 4 000. Framför allt ökar antalet olyckor bland unga män.

Arbetsmiljöverket kommer att titta närmare på vad ökningen beror på, och ska under året inspektera 370 arbetsplatser som sysselsätter unga inom hotell- och restaurang, camping och handel, skriver Arbetarskydd. Känt sedan tidigare är att olycksrisken ökar ju färskare man är på jobbet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons