Annons
Nyheter

Kraftig ökning av hudcancerfall

I södra Sverige har antalet som drabbats av malignt melanom tredubblats sedan 2005. Ökningen är störst bland äldre, enligt en ny rapport.
Cancer • Publicerad 11 april 2023
Solbadare i Böda på Öland under sommaren 2022. Att sola ökar risken att drabbas av hudcancer.Foto: Marko Säävälä/TT

Den kraftiga ökningen av antalet fall har skett mellan åren 2005 och 2019 och omfattar Södra sjukvårdsregionen. I den ingår Skåne, Blekinge, Kronoberg och södra Halland.

I rapporten, som kommer från Regionalt cancercentrum syd, finns siffror som pekar mot att en ytterligare fördubbling av antalet insjuknade kommer att ske fram till 2034 om trenden håller i sig.

Annons

Ökningen av malignt melanom ses i alla åldersgrupper, men är störst bland de över 60 år. Melanom är i dag den femte vanligaste cancersjukdomen både bland kvinnor och män i Sverige. Sverige är på femte plats i världen när det gäller antal nyinsjuknade fall i melanom i relation till vår befolkningsstorlek.

Den främsta riskfaktorn för melanom och andra hudcancerdiagnoser är att utsättas för UV-ljus – från sol eller från solarier. Beräkningar från Institutet för hälsoekonomi visar att cirka 90 procent av alla fall av hudmelanom kan härledas till UV-exponering.

I rapporten uppges bland annat att en möjlig åtgärd för att förebygga fler fall vore ett totalförbud mot kosmetiska solarier, då det finns en koppling mellan melanom och frekvent solariesolning.

Fakta: Så minskar du risken för malignt melanom

Undvik solen mitt på dagen. Mellan klockan 11–15 är UV-strålningen som starkast under svensk vår och sommar.

Skydda huden med kläder, hatt och solglasögon. Solskyddsmedel kan användas som komplement där kläder eller skugga inte täcker, men rekommenderas inte som enda solskyddsmetod.

Skydda barnen och var själv en förebild. Barn under ett år ska inte vistas i direkt solljus.

Anpassa din vistelse i solen till din hudtyp.

Sola inte solarium.

Källa: Regionalt cancercentrum syd

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons