Annons
Nyheter

Kraftig ökning av studentfusk under pandemin

Utbildning • Publicerad 16 januari 2021
Fusket ökade markant på Uppsala universitet under förra året. Arkivbild.
Fusket ökade markant på Uppsala universitet under förra året. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Nästan 200 studenter varnades eller stängdes av på Uppsala universitet i fjol på grund av tentafusk. Det kan jämföras med 2018 och 2019 då 62 respektive 73 studenter varnades eller stängdes av, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Ökningen på omkring 170 procent beror enligt Anders Malmberg, som var prorektor fram till nyår och ordförande i universitetets disciplinnämnd, på coronapandemin.

Annons

– Det här är en direkt effekt av pandemin och vi såg det i princip omedelbart efter regeringens beslut i mars om distansundervisning.

Anders Malmberg är ändå inte besviken på studenterna.

– Nja, det finns ju ett skäl till att vi annars har salstentor med vakter och rigorösa regler. Nu kan vi inte ha det och då blir det så här. Man måste tänka på att det här är väldigt få av våra studenter, säger han till UNT.

De flesta av studenterna stängdes av på grund av otillåtet samarbete, eller att svar var så lika att de inte kunde vara oberoende av varandra.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons