Annons
Nyheter

Nyköpingsskola totalförstörd i brand

En skolbyggnad i Nyköping totalförstördes i en brand på onsdagen. Polisen misstänker att branden kan ha varit anlagd.
Brand • Publicerad 7 juli 2021
Svart rök stiger från skolbranden i Nyköping.Foto: Pontus Stenberg/TT

Branden vid Vittra Kungshagen skolan i Nyköping bröt ut vid halv femtiden på morgonen. Tidigt stod det klart att byggnaden skulle brinna ned helt.

– Det var övertänt redan när vi kom hit, sade räddningschef Henrik Lindström under morgonen.

Annons

Skolans idrottshall gick inte heller att rädda.

– Det är totalskada även på den. Den kommer att rivas, säger Lars Stevelind, operativ chef vid räddningscentralen i Stockholms län, vid 17-tiden.

Då hade räddningstjänsten trappat ned sin insats men bedömde att brandplatsen behöver bevakas hela natten, kanske längre.

– Vi har gått ned till bevakningsläge. Det brinner fortfarande och glöder under nedrasade tak och väggar, så vi kommer att vara kvar till åtminstone i morgon bitti, säger Lars Stevelind.

Efterlyser tips

Polisen har inlett en utredning om grov mordbrand och efterlyser även tips från allmänheten om aktiviteter som kan ha utlöst branden.

Enligt Johan Levin, chef för lokalpolisområde Nyköping, har polisen under dagen fått en del tips och uppgifter att arbeta med.

– Vi har iakttagelser som personer lämnat till oss och som skulle kunna styrka teorin att branden är anlagd. Men vi har ingen misstänkt i nuläget, säger Levin.

Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha kommit till skada.

Letar skollokaler

Skolan hade sedan tidigare planerat att hålla stängt de närmsta två veckorna, meddelar skolans ägare Academedia i ett pressmeddelande.

"Sedan tidigt i morse är vi i gång med att hitta nya lokaler och beställa allt från möbler till skolbibliotek. Vi ska ha bra lokaler för skolan att vara i medan vi bygger upp Vittra Kungshagen igen", säger Paula Hammerskog, krisledare på Academedia i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons