Annons

Kraftigt höjd strålning efter rysk explosion

Strålningsnivåerna i staden Severodvinsk steg kraftigt efter explosionen på en militär testanläggning i förra veckan.
På tisdagen kommer motstridiga uppgifter om huruvida invånare i en närbelägen by ska evakueras på grund av arbete på testanläggningen.
Ryssland • Publicerad 13 augusti 2019
Människor samlas för en minnesceremoni för de fem ryska kärnkraftsingenjörer som dog i explosionen vid Vita havet,
Människor samlas för en minnesceremoni för de fem ryska kärnkraftsingenjörer som dog i explosionen vid Vita havet,Foto: Rosatom/AP/TT

Enligt Rysslands statliga väderinstitut Rosgidromet registrerades nivåer upp till 16 gånger det normala efter olyckan på en havsplattform i Vita havet nära Archangelsk.

Ryska myndigheter har varit sparsamma med detaljer kring händelsen, men det statliga kärnkraftsorganet Rosatom har bekräftat att fem av deras anställda miste livet. Enligt Rosatom inträffade explosionen när något gick fel under ett test av en raketmotor.

Annons

Enligt flera medier rekommenderar nu myndigheterna att de runt 500 invånarna i byn Njonoksa, strax väster om Severodvinsk, ska ha lämnat sina bostäder senast i morgon onsdag. Orsaken ska vara att "arbete" ska utföras på den militära anläggning där explosionen inträffade, rapporterar bland annat den oberoende nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till lokala myndigheter.

Ingen förklaring

Uppgifterna tillbakavisas dock av guvernören i Archangelsk, Igor Orlov.

– Det här är absurt, det finns ingen evakuering, säger han till Interfax.

På en fråga om det som skett svarar Kremls talesperson Dmitrij Peskov under en presskonferens att "alla relevanta myndigheter jobbar för att garantera ryska medborgares säkerhet", enligt Interfax.

Landets försvarsdepartement sade inledningsvis att strålningsnivåerna var oförändrade efter olyckan, medan myndigheter i Severodvinsk sade att de noterat en tillfällig ökning. Miljöorganisationen Greenpeace rapporterade tidigt om en höjning på 20 gånger det normala.

Ingen förklaring till höjningen av strålningsvärdet har getts.

USA misstänksamt

Den statliga ryska nyhetsbyrån Tass rapporterar på tisdagen – med hänvisning till en icke namngiven sjukhuskälla – att vårdpersonal som behandlade offren för olyckan har skickats till Moskva för undersökningar. Vårdpersonalen ska enligt källan ha fått skriva på avtal med löfte om att inte delge någon information om incidenten.

Amerikanska kärnteknikexperter har uttryckt misstankar om att Ryssland försökte testa en atomdriven kryssningsrobot, något som Rosatom varken bekräftat eller dementerat.

En statlig kommission har tillsatts i Ryssland för att undersöka vad som gick fel under testet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons