Annons
Nyheter

Skåne: "Extremt många positiva fall"

Coronaviruset sprider sig snabbt i Skåne – och prover visar att omikronvarianten dominerar totalt. "Extremt" är ordet för dagen på Region Skånes pressträff.
Coronaviruset • Publicerad 12 januari 2022
Eva Melander, smittskyddsläkare, under region Skånes pressträff om covid-läget i Skåne.
Eva Melander, smittskyddsläkare, under region Skånes pressträff om covid-läget i Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det är extremt många positiva fall, den senaste veckan ökade det med 55 procent, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

– Andelen positiva har aldrig varit så hög som nu, säger hon också.

Annons

Snittet ligger på 40 procent positiva svar bland dem som testas. Förra veckan var antalet smittade uppe i 17 268 covid-fall i Skåne och omikronvarianten utgör 75 procent av alla fall.

Provtagning trappas upp

Regiondirektör Alf Jönsson kallar också utvecklingen extrem. Sjukfrånvaron har fördubblats inom sjukvården jämfört med den förra smittotoppen och efterfrågan på provtagning har ökat.

– Vi hade tagit höjd för en fördubblad kapacitet. Men vi ökar nu med 30 procent, säger han om provtagningen.

De smittade finns i alla åldersgrupper, men det är framförallt yngre som drabbas. Vaccinerna spelar stor roll för att hålla tillbaka smittan bland äldre, framhåller smittskyddsläkaren.

Antalet covidfall på sjukhusen är inte lika högt som vid tidigare toppar, men hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom beskriver trycket som hårt.

– Den planerade verksamheten är reducerad på grund av hög belastning och hög sjukfrånvaro, säger hon.

Strul med vaccinbevis

Hittills har 83 procent av alla skåningar från 16 år och uppåt fått en första vaccindos, 81 procent har fått dos två och cirka 30 procent dos tre. Men alla kan inte få ut vaccinbevis, på grund av ett problem med överföringen av data till E-hälsomyndigheten, berättar vaccinsamordnare Maria Landgren.

– Alla uppgifter för alla individer går inte över som de ska, så det pågår ett aktivt, intensivt felsökningsarbete, säger hon.

De första indikationerna på att det inte beror på en eftersläpning i registreringen kom förra veckan.

Orsaken till problemen är inte klarlagd och hon vet inte hur många vaccinerade som drabbats, men hon tror att det är en liten andel.

Annons

– Med tanke på hur många som vaccineras är det förhållandevis få som hör av sig.

Nästa vecka startar två av tre upphandlade privata aktörer massvaccinering i Skåne och den tredje privata aktören inleder vaccineringar veckan därpå. Tider hos dem kommer att kunna börja bokas senare denna vecka.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons