Annons
Nyheter

Rekordstarkt kvartal för Volvo

Lastbilstillverkaren Volvo ökar sin vinst kraftigt och gör sitt bästa kvartalsresultat någonsin.
– Det är rekordmarginal och rekordresultat, säger fordonsanalytikern Hampus Engellau till TT.
Ekonomi • Publicerad 11 april 2023
Volvo går bra och gör en rejäl vinst under det första kvartalet. Arkivbild.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Volvokoncernen slår förväntningarna och presenterar på tisdagskvällen en omvänd vinstvarning.

Preliminärt gör bolaget ett justerat rörelseresultat på 18,4 miljarder kronor för det första kvartalet i år, enligt ett pressmeddelande. Det är en ökning från 12,7 miljarder kronor under jämförelsekvartalet.

Annons

Resultatet ger en justerad rörelsemarginal på 14 procent, jämfört med 12 procent i fjol.

– Det har legat i korten att det skulle bli ett väldigt bra kvartal. Det beror på att man fått igenom prishöjningar på 2023 års modeller, som har beställts under tredje eller fjärde kvartalet, att kostnaderna för råmaterial och energi har kommit ned och att produktionsstörningarna är mindre, säger Engellau, fordonsanalytiker hos Handelsbanken.

– Den cocktailen ger bättre produktivitet, lägre kostnader och högre pris.

"Hackig produktion"

Koncernens preliminära nettoomsättning uppgår till 131,4 miljarder kronor under det första kvartalet, en ökning från 105,3 miljarder året innan.

Rapporterat rörelseresultat, inklusive kostnader på 1,3 miljarder kronor för en omstrukturering inom segmentet bussar, beräknas landa på 17,1 miljarder kronor. Det kan jämföras med 8,6 miljarder förra året.

Volvos rörelsemarginal försämrades kvartal för kvartal 2022, men den trenden bryts nu. Rysslands anfallskrig i Ukraina, komponentbrist, och höga energipriser ledde till en "hackig produktion" under fjolåret, säger Hampus Engellau.

– Det gjorde att man fick lägre marginaler, trots att det var bra efterfrågan. Nu ser vi snarare motsatsen.

Lastbilar ökar

Inom segmentet lastbilar väntas nettoomsättningen uppgå till 89,6 miljarder kronor, en ökning från 69,6 miljarder, med ett justerat rörelseresultat på 12,7 miljarder kronor, från 8,7 miljarder.

För segmentet anläggningsmaskiner hamnar nettoomsättningen på 25,1 miljarder kronor, jämfört med 22,6 miljarder förra året, och det justerade rörelseresultat på 4,6 miljarder kronor, en ökning från 2,8 miljarder.

Alla resultat är preliminära och den fullständiga kvartalsrapporten kommer den 20 april.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons