Annons

Kränkande särbehandling granskas i kyrkan

Mobbning eller andra liknande trakasserier är vanligare i Svenska kyrkan och andra religiösa samfund. Nu får de påhälsning av Arbetsmiljöverket i en riksomfattande inspektion.
Arbetsmiljö • Publicerad 23 januari 2020
Vanligare med kränkningar på religiösa samfund än på genomsnittsarbetsplatsen. Arkivbild.
Vanligare med kränkningar på religiösa samfund än på genomsnittsarbetsplatsen. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Svenska kyrkan och landets övriga trossamfund ligger över genomsnittet bland arbetsplatser med anmälda arbetssjukdomar som beror på kränkande särbehandling.

Det är anledningen till att 450 arbetsplatser bland de religiösa församlingarna kommer att granskas av Arbetsmiljöverket kommande året.

Får ta smällen

Annons

Varför är då kyrkan och liknande arbetsplatser extra drabbade av psykisk ohälsa?

– Det är ett kontaktyrke, som ofta blir en ansträngning. Då får den kollegiala samvaron ta lite av den energin, nämner Eva Karsten, projektledare vid Arbetsmiljöverket, som en förklaring.

– Sedan finns en godhetskultur, det gör att man lätt sopar problem under mattan. Och det är inte bra med problem som ligger och jäser, fortsätter hon.

Även kulturen

Syftet med inspektionen är förstås att få ner den psykiska ohälsan, en allt vanligare orsak till sjukskrivningar generellt. Inspektörerna ska kolla så att arbetsgivarna har kunskap och rutiner, riktlinjer på plats för att upptäcka signaler om kränkningar i tid. Men vi är människor – kränkningar, mobbningar och utfrysningar lär ske ändå.

– Och då gäller det att ha rutiner för hur man ska hantera det här, säger Eva Karsten.

En liknande inspektion har pågått i kultursektorn senaste året, och den fortsätter i år. Efter metoo-rörelsen har mycket bra hänt inom film- och teatervärlden som exempel, enligt Karsten.

– Arbetsmiljön har fått ett helt annat fokus, säger hon.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons