GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Krav på covidtest för Kinaresenärer förlängs

Coronavirus • Publicerad 25 januari 2023
Socialminister Jakob Forssmed (KD) och regeringen kommer att besluta om en förlängning av de tillfälliga inreserestriktionerna från Kina på torsdag. Arkivbild.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) och regeringen kommer att besluta om en förlängning av de tillfälliga inreserestriktionerna från Kina på torsdag. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen tänker förlänga kravet på negativt covidtest för inresande från Kina till Sverige. Beslut väntas på torsdagens regeringssammanträde.

"Detta görs dels för att situationen med ett omfattande smittoutbrott i Kina fortfarande är osäker, dels för att Sverige som ordförande i Europeiska unionens råd ser det som viktigt att upprätthålla den överenskomna EU-linjen", säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i ett pressmeddelande.

Inreserestriktionerna innebär att resenärer från Kina ska kunna uppvisa ett negativt covidtest. Det tillfälliga kravet började gälla den 7 januari och sträcker sig i nuläget fram till den 28 januari.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att regeringen beslutar om en kortvarig förlängning.

Testkravet gäller för vuxna och barn över tolv år. Svenska medborgare omfattas inte och det finns även vissa undantag för bland annat personer som har uppehållstillstånd i Sverige eller är varaktigt bosatta i EU.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.