Annons
Nyheter

Kräver slopad gränskontroll: "Olagligt"

Gränskontrollerna vid Öresund är olagliga, hävdar Sydsvenska handelskammaren, som vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen för en rättslig prövning.
Samhälle • Publicerad 9 februari 2023
Sydsvenska handelskammaren har vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen för att få stopp på gränskontrollerna. Arkivbild.
Sydsvenska handelskammaren har vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen för att få stopp på gränskontrollerna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– De bryter mot svensk lag och EU-rätten. Därför begär vi en rättslig prövning, säger Stephan Müchler, vd på Sydsvenska handelskammaren, till Sydsvenskan.

Gränskontrollerna bryter mot Schengenavtalets regler om öppna gränser, hävdar han. Handelskammaren hänvisar bland annat till en dom i EU-domstolen april 2022, som innebar att Österrike inte har rätt att genomföra inre gränskontroll.

Annons

– Det är ju helt okej att gränspolisen kollar inresande utifrån särskilda misstankar och enligt ett stickprovsförfarande. Men det är ju olagligt att sätta Schengenavtalet ur spel genom att tvinga varje resenär att visa pass vid inresan till Sverige, säger Müchler till tidningen.

Kontrollerna försvårar för pendlare som dagligen ska ta sig mellan Sverige och Danmark. I anmälan till Högsta förvaltningsdomstolen lyfter handelskammaren situationen för pendlare som tvingats byta tåget mot bilen för att få livet att gå ihop och de stora merkostnader detta medför.

Men även för samhället som helhet medför gränskontrollerna ett högt pris när pendling och fungerande arbetsmarknad kring Öresund försvåras, argumenterar Sydsvenska handelskammaren.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons