Annons
Nyheter

Kreml: Rysk flicka hämtad från barnhem

Den ryska flickan Masja Moskaljova, som för en tid sedan skickades till ett barnhem efter att ha ritat en teckning om kriget i skolan, har hämtats därifrån av sin mamma, uppger Kremls barnombudsman.
Ryssland • Publicerad 7 april 2023
Masja Moskaljovas far Aleksej Moskaljov uppges ha gripits i Belarus.
Masja Moskaljovas far Aleksej Moskaljov uppges ha gripits i Belarus.Foto: AP/TT

12-åringens teckning beivrades i skolan och myndigheterna ingrep mot henne och hennes ensamtstående far. Flickan omhändertogs och pappan har senare ställts inför rätta för inlägg han skrivit om kriget i sociala medier. Hon uppges inte ha träffat sin mamma på många år, men enligt Kremls barnombudsman Maria Lvova-Belova har hon nu visat sig villig att bo med mamman, skriver The Guardian.

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har tidigare utfärdat en arresteringsorder mot Maria Lvova-Belova, som anklagas för att på olaglig väg ha låtit deportera och massförflytta ukrainska barn från ockuperade områden till Ryssland.

Annons

Flickans far Aleksej Moskaljov dömdes i mars i sin frånvaro till två år i en straffkoloni. Nu har han gripits i Belarus, uppger hans advokat.

Aleksej Moskaljov flydde från sitt hem i staden Jefremov dagarna innan han dömdes för att ha misskrediterat den ryska armén och för "dåligt föräldraskap".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons