Annons
Nyheter

Utan Putin – Xi stjäl rampljuset på Bali

Kriget i Ukraina väntas dominera G20-mötet på indonesiska Bali. Men den som stjäl rampljuset är Kinas president Xi Jinping – inte minst i avsaknaden av Vladimir Putin.
Bedömare tror att Xi är lättad över att slippa jonglera den komplicerade relationen med den ryske presidenten under mötet.
Indonesien • Publicerad 15 november 2022
Kinas president Xi Jinping samtalar med Förenade arabemiratens president under G20-mötet på Bali.
Kinas president Xi Jinping samtalar med Förenade arabemiratens president under G20-mötet på Bali.Foto: Bay Ismoyo/AP/TT
Australiens premiärminister Anthony Albanese skakar hand med Kinas president Xi Jinping.
Australiens premiärminister Anthony Albanese skakar hand med Kinas president Xi Jinping.Foto: Mick Tsikas/AP/TT
Kinas president Xi Jinping anländer till öppningsceremonin i Nusa Dua.
Kinas president Xi Jinping anländer till öppningsceremonin i Nusa Dua.Foto: Leon Neal/AP/TT

Efter nästan tre års pandemiorsakad frånvaro från den internationella arenan är Xi Jinping namnet på allas läppar under toppmötet på Bali. Under tisdagen, G20-mötet öppningsdag, är han ute på en turné av blixtsnabba möten med världsledare.

– Xi Jinping jobbar verkligen för att ta igen förlorad tid på världsscenen, säger Danny Russel vid Asia Society Policy Institute i New York.

Annons

Xis plötsliga diplomatiska charmoffensiv inleddes redan under måndagens tre timmar långa möte med USA:s president Joe Biden. Den officiella bild som kablades ut från mötet – både från kinesiskt och amerikanskt håll – var så gott som idel leenden, brobyggande och storsinta löften om förnyade samtal om klimat och handel.

Första mötet på halvt decennium

Indonesiens president tillika mötesvärden Joko Widodo, Australiens premiärminister Anthony Albanese, Japans Fumio Kishida och Frankrikes Emmanuel Macron står också på Xis checklista under vistelsen på Bali.

Mötet med Albanese kommer under en synnerligen frostig tidpunkt i den kinesisk-australiska relationen. Efter tisdagens ovanliga möte, som enligt bedömare signalerar ett stort diplomatiskt skifte, sade Xi att länderna bör "förbättra" och "utveckla" sin relation. Det var det första riktiga mötet mellan Kinas och Australiens ledare på över fem år.

Under mötet med president Macron varnade Xi G20-länderna från att använda livsmedel och energi som vapen. Uttalandet kan ses som diskret kritik mot Ryssland, samtidigt som Xi upprepade sitt motstånd mot västerländsk sanktionspolitik.

Större möjligheter utan Putin

Macron sade i sin tur att länderna måste ena sina styrkor i ett svar mot internationella kriser som Rysslands krig i Ukraina, och uppmanade Xi att pressa Ryssland till förhandlingsbordet.

Bedömare menar att den kinesiska delegationen troligen blev lättad av det ryska beskedet om att skicka utrikesminister Sergej Lavrov i Putins ställe.

– Putins frånvaro ger Xi mer uppmärksamhet och ger honom större möjligheter att lägga fram sina åsikter, säger politikprofessorn Chong Ja vid National University i Singapore.

Det innebär också att Kina slipper ta tydlig ställning till Rysslands invasionskrig i Ukraina, och att Xi varken behöver försvara eller kritisera Rysslands agerande.

– Xi försöker balansera mellan att se ut som en respektabel ledare i det internationella systemet och att stötta Putin, säger Michael McFaul, tidigare USA-ambassadör i Moskva och professor i statsvetenskap vid Stanford.

Fakta: G20

G20:s medlemsländer möts på Bali i Indonesien, då Indonesien för närvarande är ordförandeland för stormaktsgruppen.

Gruppen grundades av den snävare stormaktssammanslutningen G7 1999. Den var först främst ett ekonomiforum, men har successivt kommit att få ökad politisk betydelse.

I G20 ingår: Argentina, Australien, Brasilien, EU, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland och USA.

Årets toppmöte hålls i Nusa Dua på ön Bali, den 15 och 16 november.

Källa: g20.org, BBC

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons