Bakslag i Moskva blir Merkels huvudvärk
Krigsherren Khalifa Haftar har lämnat de Libyen-överläggningar som ryska regeringen arrangerat i Moskva utan att skriva under det föreslagna avtalet om vapenvila, meddelar Ryssland.
De två konkurrerande styrena i Libyen, som leds av Haftar respektive Fayez al-Sarraj, har förhandlat under överinseende av ryska och turkiska representanter. Det rapporteras om framsteg, men samtidigt har förhandlingarna varit indirekta – parterna har inte velat träffas öga mot öga.
Brutet eldupphör
Tanken var att en vapenvila skulle formaliseras efter samtalen, men så blir det alltså inte. al-Sarraj, ledare för Libyens FN-erkända styre GNA, skrev dock under i måndags.
– Vi fortsätter våra ansträngningar på samma spår, eftersom inget definitivt resultat har uppnåtts, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov enligt nyhetsbyrån Interfax.
Ett eldupphör trädde i kraft redan den gångna helgen, efter påtryckningar från Rysslands och Turkiets presidenter, Vladimir Putin respektive Recep Tayyip Erdogan. Men det kommer uppgifter om att båda sidor har brutit mot det.
Mer neutralt?
Ryssland och Turkiet vill agera fredsmäklare på flera håll runt Medelhavet, men även stora EU-länder som Tyskland och Italien är engagerade i Libyen-frågan, inte minst på grund av att det kaotiska afrikanska landet utgör bas för storskalig människosmuggling till EU.
När Tysklands förbundskansler Angela Merkel häromdagen träffade Putin lovade hon att i Berlin senare i januari arrangera ett stort fredsmöte om Libyen.
Frågan är hur hon ska lyckas där Putin och Erdogan misslyckats. Men kanske kan Berlin framstå som mer neutralt än Moskva och Ankara. Militärt står Turkiet bakom al-Sarraj. Ryssland har enligt nyhetsbyrån Reuters skickat militär personal, dock inte från det reguljära försvaret, som strider på Haftars sida.