Annons
Nyheter

Krigsvetare: Väldigt svårt att utföra en kupp

Ökad oro och turbulens i Moldavien. Men krigsvetaren Håkan Gunneriusson tror inte att en ryskorkestrerad kupp är trolig.
– Det skulle förvåna mig mycket om det inte finns västliga specialförband i Moldavien. Det skulle vara väldigt svårt att utföra en kupp nu, säger han.
Moldavien • Publicerad 14 februari 2023
Enligt Moldaviens president Maia Sandu har Ryssland långt gångna planer på att störta landets regering. Arkivbild.
Enligt Moldaviens president Maia Sandu har Ryssland långt gångna planer på att störta landets regering. Arkivbild.Foto: Aurel Obreja/AP/TT

Moldavierna lever i undantagstillstånd med anledning av Rysslands anfallskrig i grannlandet Ukraina. President Maia Sandu anklagade i måndags Moskva för att ha konkreta planer på att störta landets styre. Och under tisdagen stängdes luftrummet tillfälligt.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnade nyligen för att Moldavien står "näst på tur".

Annons

Håkan Gunneriusson, docent i krigsvetenskap och verksam vid Mittuniversitetets risk- och krisforskningscentrum, anser att uppgifterna måste sättas i sitt sammanhang.

– Det är svårt att veta varför saker och ting sägs. Zelenskyj kanske har en sådan spaning, men Ukraina strävar inte efter objektivitet, vilket förstås är fullt rimligt. Allt de informerar om är en del av deras vilja att försvara sig mot Ryssland, säger han.

– Man vill aktivera väst mer och visa på att även Moldavien är hotat, att det är ett krig i Europa.

Kontroll över Transnistrien

Ryssland har redan inflytande och kontroll över Transnistrien, en långsmal landremsa i östra Moldavien längs gränsen med Ukraina.

Många bedömare är överens om att ett av Rysslands tidiga mål med storinvasionen av Ukraina var att bryta ut en landkorridor från Krimhalvön via hamnstaden Odessa till Transnistrien. Men det har de ryska styrkorna inte alls förmått.

– I början, när den stora offensiven i Ukraina startade förra året, trodde många att det låg i farans riktning att även Moldavien skulle dras in, säger Håkan Gunneriusson.

Nu tror han att det efter snart ett års totalt krig i Ukraina finns en beredskap bland västländerna. Exempelvis kan specialstyrkor mycket väl finnas på plats.

– Jag tror inte att väst stått stilla när det gäller Moldaviens öde.

Anledning till oro

Det råder dock ingen tvekan om att Moldavien, som likt Ukraina saknar både Nato- och EU-medlemskap, är utsatt.

– Det är deras stora säkerhetsproblem. Att det ligger där det ligger, har den ryska utbrytarrepubliken Transnistrien inom sig och inte har Natoskydd, säger Håkan Gunneriusson.

Annons

Utifrån hur läget ser ut – med rysk kräftgång i Ukraina och resurser koncentrerade dit – är hans samlade bedömning att någon kupp inte är nära förestående.

– Moldavien har all anledning att vara oroligt, men jag har svårt att se hur det skulle gå till.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons