Annons
Nyheter

Kriminalvården förbjuder Tiktok

Säkerhet • Publicerad 11 april 2023
Tiktoks vd Shou Zi Chew har frågats ut i USA:s kongress angående farhågorna om att appen används av Kina för övervakning. Arkivbild.Foto: Alex Brandon

Kriminalvården är nästa myndighet att förbjuda Tiktok på de anställdas tjänstetelefoner, rapporterar den fackliga tidningen Publikt.

I november uppmanade Regeringskansliet sin personal att radera appen, som ägs av det kinesiska företaget Bytedance och sedan dess har också Migrationsverket, Tullverket, Försvarsmakten och en del regioner gjort samma sak.

Annons

Kriminalvården anser att användandet av appen kan föra med sig informationssäkerhetsrisker.

En lång rad länder – däribland USA, Kanada, Danmark och Tjeckien – har på ett eller annat sätt sagt att statsanställda inte bör ha Tiktok eftersom det finns en risk för övervakning. Även EU-kommissionen har samma bedömning.

Sverige har dock inte utfärdat något generellt förbud för statsanställda att ha Tiktok i sina jobbmobiler.

Kinesiska företag är enligt lag skyldiga att bistå landets underrättelsetjänster. Kina har dock nekat till anklagelserna om övervakning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons