Kriminella barn oroar polisen

Brott Artikeln publicerades
Carin Götblad, polischef för region Mitt. Arkivbild.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Carin Götblad, polischef för region Mitt. Arkivbild.

Totalt 44 skjutningar. Tre med dödlig utgång och 18 skadade – facit så här långt för 2019 i polisregion Mitt.

Två dagar efter det att polisen utlyst en nationell särskild händelse om de grova våldsbrotten i Sverige gav polisen i region Mitt sin lägesbild av skjutningar, sprängningar och grova brott.

Polisen har inlett en så kallad nationell särskild händelse för att komma till rätta med de grova våldsbrotten i Sverige. Beslutet togs sedan en 15-åring dödats i en skjutning vid en pizzeria i Malmö. Hans jämnårige kamrat vårdas fortfarande med livshotande skador.

Att våldet kryper längre ned i åldrarna är en lika oroväckande som tydlig utveckling i hela Sverige – inklusive polisregion Mitt, som omfattar länen Gävleborg, Uppsala och Västmanland. Anmälda våldsbrott där den misstänkte gärningsmannen är under 15 år stiger våldsamt.

– Jag har aldrig sett en sån här kraftig uppgång bland unga, säger Götblad på en pressträff i Uppsala, huvudort för region Mitt.

– Det kan röra sig om 11-12-åringar. Det är mycket oroande.

För att få bukt med problemen vill polisen se insatser för att involvera föräldrar och att skola och socialtjänst fångar upp barn i riskzonen.

– Gör vi inget åt det här har vi en påfyllnad som pågår hela tiden.

Under pressträffen redogjorde Carin Götblad också för insatser i regionen för att bekämpa grov kriminalitet, dödligt våld och sprängningar. Polisen ska utveckla sitt samarbete med Säpo och samarbeta med militären för att öka kunskapen om sprängladdningar, bland annat.