Annons
Nyheter

Lägsta varselsiffran sedan krisen började

Antalet varslade var under förra veckan det lägsta sedan krisen inleddes.
Men de nya arbetslösa tickar in i samma hastighet, visar nya veckosiffror.
Arbetsmarknad • Publicerad 11 maj 2020
Foto: 

Under förra veckan varslades 1 849 personer om uppsägning, vilket är den klart lägsta siffran sedan andra veckan i mars, då coronaeländet började. Som allra värst varslades över 18 000 under en enskild vecka, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

– Väldigt många företag har ansökt om korttidspermittering, det har dämpat varslen, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Annons

Det verkar närmast färdigvarslat i krisnäringarna, hotell- och restaurang, och inom transport. Nu står industrin för nästan hälften av varslen.

Samma takt

Men det syns inga sådana dämpande tendenser i arbetslösheten.

– Det är fortsatt ett allvarligt läge, arbetslösheten fortsätter att stiga, säger Sundén.

Under förra veckan skrev nästan 13 600 nya in sig som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, ungefär samma ökningstakt som tidigare. Därmed har antalet arbetslösa, som andel av arbetskraften stigit från 8,1 procent i slutet av april till dagens 8,3 procent. Myndighetens egen prognos pekar på elva procent framåt sommaren.

Framför allt är det den öppna arbetslösheten som ökar kraftigt. Arbetsförmedlingen har inte haft en chans att fånga upp tillströmningen och erbjuda kurser eller andra åtgärder.

Bara under april har de öppet arbetslösa ökat med 71 000 till 245 000, jämfört med april förra året.

Finns jobb

Men människor får trots allt jobb fortfarande, 8 000 lämnade Arbetsförmedlingen förra veckan efter att ha hittat en sysselsättning, om än betydligt färre än normalt. Vården, dagligvaruhandeln och lagerverksamhet är yrken som finns att söka. Och de jobben kan passa väldigt många som blivit av med jobbet inom servicenäringen, anser Annika Sundén.

Jordbruket skriker också efter folk och varnar för sumpade skördar, men här verkar hoppet fortfarande stå till säsongsarbetare utomlands ifrån. Annonseringen via Arbetsförmedlingen går fortsatt på sparlåga, enligt Annika Sundén som uppmanar lantbrukarna att annonsera.

Fakta: Här är arbetslösheten högst och lägst

Kommunerna med högst arbetslöshet i april 2020 (i procent):

Lessebo 14,70

Malmö 14,70

Eskilstuna 14,20

Ronneby 14,10

Åmål 14,00

Perstorp 13,90

Flen 13,70

Hällefors 13,20

Östra Göinge 13,10

Sandviken 12,90

Kommunerna med lägst arbetslöshet (i procent):

Habo 3,40

Tjörn 3,40

Öckerö 3,40

Säter 3,50

Ydre 3,80

Gagnef 3,90

Täby 3,90

Kungsbacka 4,00

Lomma 4,10

Orust 4,10

Källa: Arbetsförmedlingen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons