Annons
Nyheter

Krisen i Afghanistan engagerar svenskarna

Den dramatiska händelseutvecklingen i Afghanistan – där talibanerna tagit makten – har lett till ett ökat engagemang från svenskarna.
Bistånd • Publicerad 17 augusti 2021
Hundratals personer springer jämte ett amerikanskt evakueringsplan på väg att lyfta från Kabuls internationella flygplats.
Hundratals personer springer jämte ett amerikanskt evakueringsplan på väg att lyfta från Kabuls internationella flygplats.Foto: AP/TT

Otäcka bilder från Kabuls flygplats visar människor som, i syfte att fly landet, ser ut att klänga sig fast i ett lyftande amerikanskt evakueringsplan för att i nästa stund falla mot en säker död. Bilderna tillsammans med minnet av tidigare talibanregimer har fått svenskarna att öppna sina plånböcker i solidaritet med landets befolkning.

– Vi såg en ökning redan förra veckan och bara de senaste tre dagarna har vi fått in långt över en miljon kronor, säger Niclas Ericsson vid Svenska Afghanistankommittén (SAK).

Fantastiskt engagemang

Annons

Gåvorna kommer in på många olika sätt, berättar han.

– Vi har inte möjlighet att i realtid sammanställa alla belopp. Det är tusentals personer som på olika vis skickat pengar. Därtill är det många som valt att bli medlemmar i SAK, vilket är väldigt glädjande för oss eftersom vi i grund och botten är en medlemsorganisation.

Engagemanget på nätet har varit märkbart. Såväl privatpersoner, kändisar, politiska ungdomsförbund och fackförbund har startat egna insamlingar eller uppmanat andra att skänka pengar till SAK.

– Stödet från svenska folket är fantastiskt fint.

Ericsson nämner journalisten och författaren Carina Bergfeldts uppmaning till sina Instagramföljare som fram till 16-tiden på tisdagen dragit in drygt 831 400 kronor.

Stödjer lokalbefolkningen

SAK har bedrivit biståndsarbete i landet i drygt 40 år och har därmed betydande erfarenhet av svåra situationer, inte minst från den senaste perioden med talibanstyre (1996–2001).

– Det innebär naturligtvis utmaningar och hinder, men det har inte varit omöjligt för oss tidigare. Vi kunde driva skolor för flickor under förra talibanregimen, och vi är ganska säkra på att vi kommer att klara det den här gången också.

Organisationen bedriver sin verksamhet i 17 av Afghanistans 34 provinser och har över 6 000 anställda i landet.

Eftersom pengarna går direkt till SAK i stället för via institutioner i Afghanistan riskerar inte medlen att hamna hos talibanerna, enligt Niclas Ericsson.

– Vår roll är att förklara att vi finns där för lokalbefolkningen för att tillgodose deras rättigheter till utbildning och hälsa. Hittills har det inte varit omöjligt att få gehör, även när talibanerna haft makten.

Fakta: Det här går pengarna till

Pengarna går till Svenska Afghanistankommitténs verksamhet, med undantag för administration och andra kostnader som uppgår till max 25 procent.

I fjol förfogade SAK över cirka 300 miljoner kronor, för vilka organisationen bland annat tillhandahöll sjukvård för 1,7 miljoner människor samt utbildade över 100 000 barn, varav mer än hälften flickor.

Omkring 88 000 personer på landsbygden fick försörjningsstöd av SAK under covidåret 2020.

Vidare arbetar organisationen med insatser för funktionshindrade barn i landet och jobbar med vägbyggen och skolbyggen samt borrar brunnar och bygger vattenledningar.

Finansieringen består till stor del av statliga medel, som fördelas av Sida. Men också av allmänhetens gåvor och medlemsavgifter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons